Grillowane piersi kurczaka z masłem kolendrowo-limonkowym

Grillowane piersi kurczaka z masłem kolendrowo-limonkowym

Smaczny i prosty sposób na kurczaka z grilla z dodatkiem ziołowego masła z limonką.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W miseczce wymieszaj masło, posiekaną kolendrę, skórkę z limonki, tabasco i 1/4 łyżeczki soli. Tak przygotowane masło przełóż do plastikowego pojemnika lub małej foremki, przykryj i włóż na około pół godziny do lodówki, aby stwardniało.

2.Filet z piersi kurczaka umyj, odetnij oczyść i osusz, a następnie pokrój na większe kawałki. Dopraw 3/4 łyżeczki soli i skrop sokiem z limonki i oliwą z oliwek. Odstaw kurczaka na 15 minut.

3.W międzyczasie rozgrzej mocno grill gazowy. Połóż piersi z kurczaka na rozgrzanym grillu i smaż pod przykryciem przez 2 minuty, aż będą widoczne ślady grilla. Szczypcami obróć kurczaka o 90 stopni (aby uzyskać kratkę ze śladami grilla) i kontynuuj grillowanie jeszcze ok. 2 minuty. Odwróć piersi i grilluj drugą stronę w ten sam sposób. Czas grillowania dostosuj do grubości i wielkości mięsa oraz stopnia rozgrzania grilla, tak aby mięso było dobrze usmażone w środku.

4.Gdy kurczak będzie już gotowy, przełóż ja talerze, przygotowane wcześniej, schłodzone masło pokrój w plasterki i ułóż na całej powierzchni kurczaka. Udekoruj gałązkami kolendry i podawaj do zjedzenia.


Dodatkowe wskazówki:

Kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami, np. sałatką, pieczywem, ziemniakami lub ryżem.

Składniki
  • 230g filetu z piersi kurczaka
  • 2 łyżki zmiękczonego masła
  • 1.5 łyżeczki drobno posiekanej świeżej kolendry + 2 duże gałązki do przyozdobienia
  • 1/2 łyżeczki drobno startej skórka z limonki
  • 1/4 łyżeczki zielonego sosu tabasco lub ostry sos jalapeño
  • 2 łyżki stołowe świeżego soku z limonki
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól
"Jeśli chcesz poznać naprawdę dobrego przyjaciela, pójdź do jego domu i zjedz z nim kolację… ludzie, którzy oddadzą Tobie swoje jedzenie oddadzą Tobie również swoje serce." Cesar Chavez

Powiązane przepisy dań głównych

Kurczak w panierce preclowej z sosem musztardowo-koperkowym
30minut
4osoby
Kurczak w panierce preclowej z sosem musztardowo-koperkowym
Ciekawy przepis na kurczaka z dipem musztardowo-koperkowym, z dodatkiem miodu i majonezu. Świetny pomysł na smaczny lunch.