Grillowane piersi kurczaka z masłem kolendrowo-limonkowym
Smaczny i prosty sposób na kurczaka z grilla z dodatkiem ziołowego masła z limonką.
1.W miseczce wymieszaj masło, posiekaną kolendrę, skórkę z limonki, tabasco i 1/4 łyżeczki soli. Tak przygotowane masło przełóż do plastikowego pojemnika lub małej foremki, przykryj i włóż na około pół godziny do lodówki, aby stwardniało.
2.Filet z piersi kurczaka umyj, odetnij oczyść i osusz, a następnie pokrój na większe kawałki. Dopraw 3/4 łyżeczki soli i skrop sokiem z limonki i oliwą z oliwek. Odstaw kurczaka na 15 minut.
3.W międzyczasie rozgrzej mocno grill gazowy. Połóż piersi z kurczaka na rozgrzanym grillu i smaż pod przykryciem przez 2 minuty, aż będą widoczne ślady grilla. Szczypcami obróć kurczaka o 90 stopni (aby uzyskać kratkę ze śladami grilla) i kontynuuj grillowanie jeszcze ok. 2 minuty. Odwróć piersi i grilluj drugą stronę w ten sam sposób. Czas grillowania dostosuj do grubości i wielkości mięsa oraz stopnia rozgrzania grilla, tak aby mięso było dobrze usmażone w środku.
4.Gdy kurczak będzie już gotowy, przełóż ja talerze, przygotowane wcześniej, schłodzone masło pokrój w plasterki i ułóż na całej powierzchni kurczaka. Udekoruj gałązkami kolendry i podawaj do zjedzenia.
Kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami, np. sałatką, pieczywem, ziemniakami lub ryżem.
- 230g filetu z piersi kurczaka
- 2 łyżki zmiękczonego masła
- 1.5 łyżeczki drobno posiekanej świeżej kolendry + 2 duże gałązki do przyozdobienia
- 1/2 łyżeczki drobno startej skórka z limonki
- 1/4 łyżeczki zielonego sosu tabasco lub ostry sos jalapeño
- 2 łyżki stołowe świeżego soku z limonki
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól