Filety z kurczaka smażone w panierce z mąki kukurydzianej
Chrupiący kurczak w panierce z mąki kukurydzianej. Szybki pomysł na pyszny obiad.
1.Pokrój filety na cztery równe części i namocz je w maślance przez kilka minut. W płytkiej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę, sól, pieprz i posiekany tymianek. Obtocz kawałki kurczaka w mieszance z mąką kukurydzianą, nadmiar strząśnij.
2.Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Ostrożnie wyłóż filety. Smaż je przez 3 do 4 minut, aż skórka lekko się zarumieni. Obróć na drugą stronę i smaż kolejne 2 do 3 minuty.
3.Zdejmij mięso z patelni i osusz na ręcznikach papierowych. Ułóż kurczaka na talerzach z ćwiartkami cytryny, kilkoma gałązkami tymianku. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Podawaj z dużą ilością zimnego piwa i ulubioną surówką coleslaw.
- 0,5kg filetów z kurczaka
- 1 szklanka maślanki
- 1/4 szklanki żółtej mąki kukurydzianej
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku, plus kilka gałązek do dekoracji
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 2 cytryny pokrojone w łódki
- 1/4 szklanki posiekanej pietruszki