Fettuccine z pesto rukolowo-orzechowym

Fettuccine z pesto rukolowo-orzechowym

Włoska potrawa z makaronu Fettuccine z pesto rukolowo-orzechowym. Prosty i przepyszny pomysł na zdrowy obiad.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Zagotuj w dużym garnku dobrze osoloną wodę na dużym ogniu.

2.Włóż rukolę, ser Parmigiano Reggiano, orzechy włoskie, sok z cytryny, czosnek i 1 łyżeczkę soli do robota kuchennego i zmiksuj ma drobno aż powstanie zielona pasta. Podczas miksowania wlej oliwę z oliwek i olej z orzechów włoskich.

3.Ugotuj makaron fettucine na al dente (wystarczt około 6 do 8 minut). Odcedź. Do makaronu wlej pesto i delikatnie wymieszaj.

4.Podawaj danie, z dodatkowym serem Parmigiano Reggiano do posypania.


Składniki
  • 450g makaronu fettuccine
  • 110g rukoli
  • 1/2 szklanki świeżo startego sera Parmigiano Reggiano; plus dodatkowo do posypania
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki stołowe świeżego soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/4 szklanki oleju z orzechów włoskich
  • sól
"Jedzenie jest symbolem miłości, kiedy nie wystarczają słowa." Alan D. Wolfelt

Powiązane przepisy dań głównych

Makaron z pesto szpinakowym
30minut
2osoby
Makaron z pesto szpinakowym
Szybki przepis na znakomity włoski makaron z pesto szpinakowym, posypany startym serem parmezan lub grana padano oraz orzechami.