Fettuccine z pesto rukolowo-orzechowym
Włoska potrawa z makaronu Fettuccine z pesto rukolowo-orzechowym. Prosty i przepyszny pomysł na zdrowy obiad.
1.Zagotuj w dużym garnku dobrze osoloną wodę na dużym ogniu.
2.Włóż rukolę, ser Parmigiano Reggiano, orzechy włoskie, sok z cytryny, czosnek i 1 łyżeczkę soli do robota kuchennego i zmiksuj ma drobno aż powstanie zielona pasta. Podczas miksowania wlej oliwę z oliwek i olej z orzechów włoskich.
3.Ugotuj makaron fettucine na al dente (wystarczt około 6 do 8 minut). Odcedź. Do makaronu wlej pesto i delikatnie wymieszaj.
4.Podawaj danie, z dodatkowym serem Parmigiano Reggiano do posypania.
- 450g makaronu fettuccine
- 110g rukoli
- 1/2 szklanki świeżo startego sera Parmigiano Reggiano; plus dodatkowo do posypania
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki stołowe świeżego soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1/4 szklanki oleju z orzechów włoskich
- sól