Kurczak po czerkiesku

Kurczak po czerkiesku

Przepis na pysznego kurczaka w stylu tureckim, podawanego z sosem orzechowym.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Kurczaka włóż do dużego garnka. Dodaj cebulę, ziele angielskie, goździki, ziarna pieprzu, liście laurowe i nasiona kolendry. Dodaj tyle wody, aby przykryła kurczaka i zagotuj. Zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak będzie gotowy (około 30 minut). Po ugotowaniu przełóż kurczaka na talerz, a gdy ostygnie, zdejmij skórę i pokrój mięso na kawałki.

2.Odcedź bulion z kurczaka i przelej 3 szklanki do małego rondelka. Gotuj, aż płyn się zredukuje o połowę. W razie potrzeby dopraw solą.

3.Chleb pita pokrój na mniejsze kawałki i namocz dokładnie w mleku. Następnie przełóż pitę do robota kuchennego. Dodaj orzechy włoskie i czosnek. Zmiksuj na pastę.

4.Przy włączonym urządzeniu powoli dolewaj około 1 szklanki zredukowanego bulionu, tak aby powstał gęsty sos. Dopraw sos orzechowy solą i pieprzem.

5.Połowę sosu przełóż do miseczki, a w drugiej połowie obtocz mięso z kurczaka i dodaj posiekana kolendrę.

6.Ułóż kurczaka na talerzu, posyp szczyptą tureckiej czerwonej papryki. Podawaj z odłożonym sosem orzechowym.


Składniki
  • 1 kurczak (około 1,8kg), pokrojony w ćwiartki
  • 1 cebula, przekrojona na połówki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 całe goździki
  • 4 czarne ziarna pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • woda
  • sól
  • 1 chleb pita, pokrojona na kawałki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki orzechów włoskich (ok. 170g)
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • turecka czerwona papryka, przyprawa
"Jeśli chcesz poznać naprawdę dobrego przyjaciela, pójdź do jego domu i zjedz z nim kolację… ludzie, którzy oddadzą Tobie swoje jedzenie oddadzą Tobie również swoje serce." Cesar Chavez

Podobne przepisy dań głównych

Karp po żydowsku
2.5godziny
8osób
Karp po żydowsku
Przepis na karpia po żydowsku, znanego również jako "gefilte fish". To klasyczne danie kuchni żydowskiej przygotowywane jest z mielonego karpia, cebuli, marchwi i przypraw, formowane w klopsiki, gotowane w bulionie, a następnie podawane na zimno.
Shepherd's Pie
1godzina
4osoby
Shepherd's Pie
Przepis na klasyczne Shepherd's Pie, czyli zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami, przykrytą warstwą ziemniaków. Zachęcamy do spróbowania.
Spaghetti bolognese
1godzina
4osoby
Spaghetti bolognese
Przepis na klasyczną potrawą, w której spotykają się włoskie tradycje i aromatyczne przyprawy, tworząc niezwykle smaczne danie. Spaghetti bolognese, czyli połączenie soczystego mięsa mielonego, bogatego sosu pomidorowego i aromatycznych ziół.
Pieczone żeberka w glazurze BBQ
2.5godziny
4osoby
Pieczone żeberka w glazurze BBQ
Przepis na delikatne żeberka w glazurze BBQ. Świetnie sprawdzą się jako danie na grillu lub w piekarniku.