Kurczak po czerkiesku
Przepis na pysznego kurczaka w stylu tureckim, podawanego z sosem orzechowym.
1.Kurczaka włóż do dużego garnka. Dodaj cebulę, ziele angielskie, goździki, ziarna pieprzu, liście laurowe i nasiona kolendry. Dodaj tyle wody, aby przykryła kurczaka i zagotuj. Zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak będzie gotowy (około 30 minut). Po ugotowaniu przełóż kurczaka na talerz, a gdy ostygnie, zdejmij skórę i pokrój mięso na kawałki.
2.Odcedź bulion z kurczaka i przelej 3 szklanki do małego rondelka. Gotuj, aż płyn się zredukuje o połowę. W razie potrzeby dopraw solą.
3.Chleb pita pokrój na mniejsze kawałki i namocz dokładnie w mleku. Następnie przełóż pitę do robota kuchennego. Dodaj orzechy włoskie i czosnek. Zmiksuj na pastę.
4.Przy włączonym urządzeniu powoli dolewaj około 1 szklanki zredukowanego bulionu, tak aby powstał gęsty sos. Dopraw sos orzechowy solą i pieprzem.
5.Połowę sosu przełóż do miseczki, a w drugiej połowie obtocz mięso z kurczaka i dodaj posiekana kolendrę.
6.Ułóż kurczaka na talerzu, posyp szczyptą tureckiej czerwonej papryki. Podawaj z odłożonym sosem orzechowym.
- 1 kurczak (około 1,8kg), pokrojony w ćwiartki
- 1 cebula, przekrojona na połówki
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 całe goździki
- 4 czarne ziarna pieprzu
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- woda
- sól
- 1 chleb pita, pokrojona na kawałki
- 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki orzechów włoskich (ok. 170g)
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
- turecka czerwona papryka, przyprawa