Burgery z jagnięciną i kozim serem i warzywami

Burgery z jagnięciną i kozim serem i warzywami

Pyszne i pożywne kanapki z burgerami z jagnięciny i kozim serem, z dodatkiem pieczonej czerwonej papryki, sałaty i oliwek.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W robocie kuchennym lub mikserze zmiel czerwoną paprykę, oliwki, czosnek, pietruszkę i oliwę z oliwek na grubą pastę. Odłóż na bok.

2.Wymieszaj kozi ser, miętę i skórkę z cytryny w dużej misce. Przełóż około jedną czwartą masy do małej miski i odstaw. Resztę wstaw do lodówki na około 10 - 15 minut.

3.Dodaj mieloną jagnięcinę, cebulę, jajko, bułkę tartą, rozmaryn, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu do schłodzonej mieszanki koziego sera i wymieszaj ręcznie, aż składniki dobrze się połączą. Powinny być widoczne małe kawałki koziego sera. Uformuj cztery placki i przełóż na talerz. Wciśnij 3 palce w środek każdego kotleta, aby utworzyć płytkie wgłębienie. Przykryj folią i wstaw do lodówki na od 1 do 3 godzin.

4.Rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu lub przygotuj grill gazowy lub węglowy. Lekko nasmaruj patelnię (lub ruszty grillowe) olejem roślinnym, a następnie usmaż hamburgery.

5.Przekrój każdą z bułeczek i delikatnie podsmaż na patelni lub grillu. Na dolnych połówkach ułóż liście sałaty, paprykę oraz burgery, a na górnych połówkach rozsmaruj pozostałą mieszankę koziego sera z oliwkami. Przykryj obydwie połówki i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 450g mielonej jagnięciny
  • 230g świeżego sera koziego, w temperaturze pokojowej
  • 8 oliwek Kalamata, pokrojone na plasterki
  • 1 średni ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 2 oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej mięty
  • 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej słodkiej cebuli
  • 1 duże ubite jajko
  • 2 łyżki grubej bułki tartej
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
  • olej roślinny
  • 4 bułeczki
  • około 1/2 szklanki pieczonej, czerwonej papryki w słoiku, odsączonej, osuszonej i grubo posiekanej
  • 4 średnie liście sałaty maślanej
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą." Mikołaj Rej

Podobne przepisy dań głównych

Smażona wołowina z warzywami
45minut
4osoby
Smażona wołowina z warzywami
To danie łączy w sobie soczyste kawałki wołowiny z chrupiącymi warzywami, tworząc pełny smaków posiłek. Smażona wołowina z papryką, brokułami i marchewką jest szybkim i zdrowym wyborem na obiad lub kolację.
Fajitas z kurczaka
45minut
4osoby
Fajitas z kurczaka
Przepis na gorące meksykańskie fajitas z kurczaka, podawane w tortilli z warzywami i dodatkami.
Gulasz wieprzowy w kremowym sosie pomidorowym
2godziny
6osób
Gulasz wieprzowy w kremowym sosie pomidorowym
Wyborny gulasz z mięsa wieprzowego, duszonego w sosie pomidorowym z warzywami i przyprawami. Super przepis na wyśmienity domowy obiad.
Kurczak w sosie pomidorowym z ryżem, warzywami i koperkiem
1godzina
4osoby
Kurczak w sosie pomidorowym z ryżem, warzywami i koperkiem
Świetny przepis na pysznego kurczaka w sosie pomidorowym z cebulą i koperkiem, podawanego z ryżem i warzywami.