Burgery z jagnięciną i kozim serem i warzywami

Burgery z jagnięciną i kozim serem i warzywami

Pyszne i pożywne kanapki z burgerami z jagnięciny i kozim serem, z dodatkiem pieczonej czerwonej papryki, sałaty i oliwek.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W robocie kuchennym lub mikserze zmiel czerwoną paprykę, oliwki, czosnek, pietruszkę i oliwę z oliwek na grubą pastę. Odłóż na bok.

2.Wymieszaj kozi ser, miętę i skórkę z cytryny w dużej misce. Przełóż około jedną czwartą masy do małej miski i odstaw. Resztę wstaw do lodówki na około 10 - 15 minut.

3.Dodaj mieloną jagnięcinę, cebulę, jajko, bułkę tartą, rozmaryn, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu do schłodzonej mieszanki koziego sera i wymieszaj ręcznie, aż składniki dobrze się połączą. Powinny być widoczne małe kawałki koziego sera. Uformuj cztery placki i przełóż na talerz. Wciśnij 3 palce w środek każdego kotleta, aby utworzyć płytkie wgłębienie. Przykryj folią i wstaw do lodówki na od 1 do 3 godzin.

4.Rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu lub przygotuj grill gazowy lub węglowy. Lekko nasmaruj patelnię (lub ruszty grillowe) olejem roślinnym, a następnie usmaż hamburgery.

5.Przekrój każdą z bułeczek i delikatnie podsmaż na patelni lub grillu. Na dolnych połówkach ułóż liście sałaty, paprykę oraz burgery, a na górnych połówkach rozsmaruj pozostałą mieszankę koziego sera z oliwkami. Przykryj obydwie połówki i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 450g mielonej jagnięciny
  • 230g świeżego sera koziego, w temperaturze pokojowej
  • 8 oliwek Kalamata, pokrojone na plasterki
  • 1 średni ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 2 oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej mięty
  • 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej słodkiej cebuli
  • 1 duże ubite jajko
  • 2 łyżki grubej bułki tartej
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
  • olej roślinny
  • 4 bułeczki
  • około 1/2 szklanki pieczonej, czerwonej papryki w słoiku, odsączonej, osuszonej i grubo posiekanej
  • 4 średnie liście sałaty maślanej
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Pusty żołądek nie jest dobrym doradcą politycznym." Albert Einstein

Powiązane przepisy dań głównych

Potrawka z kaczka na ostro z ryżem i ananasem
30minut
2osoby
Potrawka z kaczka na ostro z ryżem i ananasem
Przepis na danie przyrządzone z kaczki, ryżu, ananasa, papryki, przypraw i azjatyckich sosów. Pyszna i aromatyczna potrawka w tylu azjatyckim. Warto spróbować, smacznego!
Szaszłyki wieprzowe w rumie z ryżem kokosowym
1godzina
4osoby
Szaszłyki wieprzowe w rumie z ryżem kokosowym
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych, papryki i cebuli, nacierane glazurą na bazie rumu z przyprawami. Ryż gotowany na mleku kokosowym dodaje potrawie tropikalnego charakteru. Palce lizać.
Ragout z bakłażana z pomidorami, papryką i ciecierzycą
1godzina
4osoby
Ragout z bakłażana z pomidorami, papryką i ciecierzycą
Pyszne ragout warzywne z bakłażana, pomidora, papryki i ciecierzycy.
Makaron Rotini z cukinią, pomidorem i czerwoną papryką
30minut
4osoby
Makaron Rotini z cukinią, pomidorem i czerwoną papryką
Pyszny makaron z sosem śmietanowym z warzywami i serem Parmigiano-Reggiano. Super pomysł na pożywny obiad lub lunch.