Burgery z jagnięciną i kozim serem i warzywami
Pyszne i pożywne kanapki z burgerami z jagnięciny i kozim serem, z dodatkiem pieczonej czerwonej papryki, sałaty i oliwek.
1.W robocie kuchennym lub mikserze zmiel czerwoną paprykę, oliwki, czosnek, pietruszkę i oliwę z oliwek na grubą pastę. Odłóż na bok.
2.Wymieszaj kozi ser, miętę i skórkę z cytryny w dużej misce. Przełóż około jedną czwartą masy do małej miski i odstaw. Resztę wstaw do lodówki na około 10 - 15 minut.
3.Dodaj mieloną jagnięcinę, cebulę, jajko, bułkę tartą, rozmaryn, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu do schłodzonej mieszanki koziego sera i wymieszaj ręcznie, aż składniki dobrze się połączą. Powinny być widoczne małe kawałki koziego sera. Uformuj cztery placki i przełóż na talerz. Wciśnij 3 palce w środek każdego kotleta, aby utworzyć płytkie wgłębienie. Przykryj folią i wstaw do lodówki na od 1 do 3 godzin.
4.Rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu lub przygotuj grill gazowy lub węglowy. Lekko nasmaruj patelnię (lub ruszty grillowe) olejem roślinnym, a następnie usmaż hamburgery.
5.Przekrój każdą z bułeczek i delikatnie podsmaż na patelni lub grillu. Na dolnych połówkach ułóż liście sałaty, paprykę oraz burgery, a na górnych połówkach rozsmaruj pozostałą mieszankę koziego sera z oliwkami. Przykryj obydwie połówki i podawaj do zjedzenia.
- 450g mielonej jagnięciny
- 230g świeżego sera koziego, w temperaturze pokojowej
- 8 oliwek Kalamata, pokrojone na plasterki
- 1 średni ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
- 2 oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej mięty
- 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
- 1/4 szklanki drobno posiekanej słodkiej cebuli
- 1 duże ubite jajko
- 2 łyżki grubej bułki tartej
- 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
- olej roślinny
- 4 bułeczki
- około 1/2 szklanki pieczonej, czerwonej papryki w słoiku, odsączonej, osuszonej i grubo posiekanej
- 4 średnie liście sałaty maślanej
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz