Zupa pomidorowo-serowa z grzankami z szynką

Zupa pomidorowo-serowa z grzankami z szynką

Świetna, aromatyczna zupa pomidorowa z stopionym serem Cheddar, podawana z opiekanymi kanapkami z szybką.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 200°C i włóż blachę dopieczenia na środkowym poziomie piekarnika.

2.Na średnim ogniu rozpuść 2 łyżki masła w 3-litrowym rondlu. Dodaj cebulę, czosnek oraz tymianek i smaż przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula się lekko zarumieni.

3.Dolej wino i gotuj przez około 3 minut.

4.Dodaj pomidory, bulion z kurczaka, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez 10 minut.

5.W międzyczasie przygotuj 4 kanapki z chlebem, szynką i musztardą. Posmaruj zewnętrzną część kanapek masłem i połóż na gorącą blachę w piekarniku. Piecz, przewracając, aż kanapki się zarumienią z obu stron (6 do 10 minut).

6.Wyjmij gałązkę tymianku z zupy i zmiksuj zupę w blenderze na krem. Z powrotem przelej zupę do garnka, dodaj śmietankę kremówkę i zagotuj na średnim ogniu. Zmniejsz ogień i dosypując Cheddar, mieszaj zupę aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

7.Przelej zupę chochelką do miseczek i podawaj do zjedzenia z opiekanymi kanapkami.


Składniki
  • 1 mała cebula, grubo posiekana
  • 2 średnie ząbki czosnku, grubo posiekane
  • 1 duża gałązka świeżego tymianku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 400g pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki (razem z sokami)
  • 2 szklanki rosołu z kurczaka
  • 8 kromek chleba pszennego (może być tostowy)
  • 8 plasterków szynki (najlepiej szwarcwaldzkiej)
  • 2 łyżki ostrej musztarda (może być dijon)
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 115g sera Cheddar, drobno starty
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 85g niesolonego, zmiękczonego masła
"Życie jest niepewne. Najpierw zjedz deser." Ernestine Ulmer

Podobne przepisy zup

Zupa fasolowa z boczkiem i grzankami
45minut
4osoby
Zupa fasolowa z boczkiem i grzankami
Przepis na pyszną i pożywną zupę fasolową z dodatkiem chrupiącego boczku oraz grzanek.
Zupa cebulowa z grzankami i serem
1godzina
4osoby
Zupa cebulowa z grzankami i serem
Przepis na zupę cebulową z grzankami i roztopionym żółtym serem. Szybkie i pożywne pierwsze danie obiadowe. Smacznego!