Zupa pomidorowo-serowa z grzankami z szynką
Świetna, aromatyczna zupa pomidorowa z stopionym serem Cheddar, podawana z opiekanymi kanapkami z szybką.
1.Rozgrzej piekarnik do 200°C i włóż blachę dopieczenia na środkowym poziomie piekarnika.
2.Na średnim ogniu rozpuść 2 łyżki masła w 3-litrowym rondlu. Dodaj cebulę, czosnek oraz tymianek i smaż przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula się lekko zarumieni.
3.Dolej wino i gotuj przez około 3 minut.
4.Dodaj pomidory, bulion z kurczaka, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez 10 minut.
5.W międzyczasie przygotuj 4 kanapki z chlebem, szynką i musztardą. Posmaruj zewnętrzną część kanapek masłem i połóż na gorącą blachę w piekarniku. Piecz, przewracając, aż kanapki się zarumienią z obu stron (6 do 10 minut).
6.Wyjmij gałązkę tymianku z zupy i zmiksuj zupę w blenderze na krem. Z powrotem przelej zupę do garnka, dodaj śmietankę kremówkę i zagotuj na średnim ogniu. Zmniejsz ogień i dosypując Cheddar, mieszaj zupę aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
7.Przelej zupę chochelką do miseczek i podawaj do zjedzenia z opiekanymi kanapkami.
- 1 mała cebula, grubo posiekana
- 2 średnie ząbki czosnku, grubo posiekane
- 1 duża gałązka świeżego tymianku
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 400g pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki (razem z sokami)
- 2 szklanki rosołu z kurczaka
- 8 kromek chleba pszennego (może być tostowy)
- 8 plasterków szynki (najlepiej szwarcwaldzkiej)
- 2 łyżki ostrej musztarda (może być dijon)
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 115g sera Cheddar, drobno starty
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 85g niesolonego, zmiękczonego masła