Kremowy sos kukurydziany
Proste kremowe puree z gotowanej w bulionie kukurydzy. Wyśmienity sos do mięsa, kurczaka i ryb.
1.Rozgrzej oliwę w rondlu na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż około 3 minuty do miękkości.
2.Dodaj mąkę i smaż, mieszając, przez około 1 minutę. Wlej wino, zagotuj i gotuj od 1 do 2 minut, aż wino zredukuje się o około połowę.
3.Dolej bulion i gałązkę tymianku i zagotuj. Dodaj kukurydzę i gotuj na małym ogniu około 15 minut, aż kukurydza będzie miękka.
4.Wyrzuć gałązkę tymianku. Zmiksuj kukurydzę w blenderze. Dodaj masło, posiekany tymianek, 1 łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu.
- 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 mała żółta cebula, posiekana
- 1 łyżeczka mąki uniwersalnej
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 i 3/4 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 2 szklanki świeżych ziaren kukurydzy
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz