Kremowy sos kukurydziany

Obiady Warzywa Sosy
30minut
4osoby
łatwy

Kremowy sos kukurydziany

Proste kremowe puree z gotowanej w bulionie kukurydzy. Wyśmienity sos do mięsa, kurczaka i ryb.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej oliwę w rondlu na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż około 3 minuty do miękkości.

2.Dodaj mąkę i smaż, mieszając, przez około 1 minutę. Wlej wino, zagotuj i gotuj od 1 do 2 minut, aż wino zredukuje się o około połowę.

3.Dolej bulion i gałązkę tymianku i zagotuj. Dodaj kukurydzę i gotuj na małym ogniu około 15 minut, aż kukurydza będzie miękka.

4.Wyrzuć gałązkę tymianku. Zmiksuj kukurydzę w blenderze. Dodaj masło, posiekany tymianek, 1 łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu.


Składniki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 mała żółta cebula, posiekana
  • 1 łyżeczka mąki uniwersalnej
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 i 3/4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 2 szklanki świeżych ziaren kukurydzy
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek." Stanisław Jerzy Lec