Sałatka z ryżem cytrynowym
Pyszny cytrynowo-ziołowa sałata z ryżem, przyrządzona z dodatkiem orzechów. Prosta i smaczna sałatka na co dzień.
1.W rondlu na średnim ogniu podsmaż szalotki na 1 łyżce oliwy z oliwek, aż będzie miękka, ale nie brązowa.
2.Dodaj ryż i smaż przez 2-3 minuty, regularnie mieszając. Dodaj bulion i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj jeszcze ok 15 minut. Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut. Przenieś ryż do miski i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
3.Do miski z ryżem dodaj skórkę z cytryny, sok, zioła, czosnek, cebulę, paprykę, orzechy i pozostałą oliwę z oliwek. Delikatnie wymieszać i podawaj do zjedzenia.
- 1/4 szklanki posiekanej szalotki
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 szklanka ryżu basmati lub jaśminowego
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 2.5 łyżki soku z cytryny
- 1/3 szklanki grubo posiekanej mieszanki kolendry, bazylii i mięty
- 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
- 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
- 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
- 1/ 3 szklanki lekko prażonych orzeszków pinii lub posiekanych orzechów nerkowca