Sałatka z ryżem cytrynowym

Sałatka z ryżem cytrynowym

Pyszny cytrynowo-ziołowa sałata z ryżem, przyrządzona z dodatkiem orzechów. Prosta i smaczna sałatka na co dzień.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W rondlu na średnim ogniu podsmaż szalotki na 1 łyżce oliwy z oliwek, aż będzie miękka, ale nie brązowa.

2.Dodaj ryż i smaż przez 2-3 minuty, regularnie mieszając. Dodaj bulion i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj jeszcze ok 15 minut. Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut. Przenieś ryż do miski i zostaw do całkowitego ostygnięcia.

3.Do miski z ryżem dodaj skórkę z cytryny, sok, zioła, czosnek, cebulę, paprykę, orzechy i pozostałą oliwę z oliwek. Delikatnie wymieszać i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 1/4 szklanki posiekanej szalotki
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ryżu basmati lub jaśminowego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2.5 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki grubo posiekanej mieszanki kolendry, bazylii i mięty
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
  • 1/ 3 szklanki lekko prażonych orzeszków pinii lub posiekanych orzechów nerkowca
"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy." James Joyce