Chrupiące kanapki z filetami z suma i sałatką
Świetna, chrupiąca kanapka rybka z sałatką warzywną i ogórkami konserwowymi.
1.Wymieszaj sałatkę coleslaw, majonez, ocet, cukier i nasiona selera w średniej misce; odłóż.
2.Wymieszaj jajka w szerokiej, płytkiej misce. W innej szerokiej, płytkiej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, 3/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Dopraw rybę 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Zanurz filet w jajku, a następnie zanurz go w mieszance z mąką kukurydzianą, strzepując nadmiar. Powtórz z pozostałymi filetami.
3.Rozgrzej piekarnik. Przetnij bułki na połówki i ułóż na blasze do pieczenia. Opiekaj na złoty kolor przez 30 sekund. Wyjmij z piekarnika.
4.Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Usmaż filety, obracając jeden raz, aż powłoka będzie złocista i chrupiąca, a ryba będzie gotowana - około 4 do 5 minut z każdej strony. Odłóż ryby do ostygnięcia.
5.Na dolne połówki bułki ułóż 2 plasterki ogórka konserwowego. Na wierzch połóż filety, surówkę i przykryj drugą połową bułki. Przetnij na pół i podawaj.
- 3 szklanki mieszanki sałatki coleslaw
- 1/4 szklanki majonezu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka nasion selera
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki żółtej mąki kukurydzianej
- Cztery filety z suma (lub innej ryby)
- 4 długie bułeczki z miękką skórką
- 1 i 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 8 plastrów ogórka konserwowego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz