Chrupiące kanapki z filetami z suma i sałatką

Chrupiące kanapki z filetami z suma i sałatką

Świetna, chrupiąca kanapka rybka z sałatką warzywną i ogórkami konserwowymi.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Wymieszaj sałatkę coleslaw, majonez, ocet, cukier i nasiona selera w średniej misce; odłóż.

2.Wymieszaj jajka w szerokiej, płytkiej misce. W innej szerokiej, płytkiej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, 3/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Dopraw rybę 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Zanurz filet w jajku, a następnie zanurz go w mieszance z mąką kukurydzianą, strzepując nadmiar. Powtórz z pozostałymi filetami.

3.Rozgrzej piekarnik. Przetnij bułki na połówki i ułóż na blasze do pieczenia. Opiekaj na złoty kolor przez 30 sekund. Wyjmij z piekarnika.

4.Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Usmaż filety, obracając jeden raz, aż powłoka będzie złocista i chrupiąca, a ryba będzie gotowana - około 4 do 5 minut z każdej strony. Odłóż ryby do ostygnięcia.

5.Na dolne połówki bułki ułóż 2 plasterki ogórka konserwowego. Na wierzch połóż filety, surówkę i przykryj drugą połową bułki. Przetnij na pół i podawaj.


Składniki
  • 3 szklanki mieszanki sałatki coleslaw
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka nasion selera
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki żółtej mąki kukurydzianej
  • Cztery filety z suma (lub innej ryby)
  • 4 długie bułeczki z miękką skórką
  • 1 i 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 8 plastrów ogórka konserwowego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy." James Joyce