Bruschetta z figą i anchoiadą orzechową
Oryginalny przepis na włoską bruschettę podawaną z pastą z figą i anchoiadą orzechową oraz posypaną parmezanem.
1.Zmiksuj na drobno figi, orzechy włoskie, anchois, czosnek i 1/4 łyżeczki soli w robocie kuchennym. Dolej 1/4 szklanki oliwy z oliwek, koniak, dopraw pieprzem i ponownie zmiksuj. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu.
2.Rozgrzej grill lub piekarnik do wysokiej temperatury. Posmaruj obie strony kromek chleba oliwą z oliwek. Lekko posyp solą. Grilluj lub piecz aż pieczywo będzie chrupiące i lekko przyrumienione z obydwu stron. Przełożyć na talerz i odstaw, aż temperatura spadnie do temperatury pokojowej.
3.Równomiernie nałóż wcześniej przygotowaną pastę na przypieczonej bruschetcie i posyp kilkoma wiórkami sera.
- 6 małych kromek chrupiącego bochenka chleba wiejskiego o grubości ok 2cm
- około 8 suszonych fig, usunięte szypułki, grubo posiekane
- 1/4 szklanki orzechów włoskich
- 8 do 10 filetów z sardeli w oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koniaku
- 1 przepis Basic Bruschetta
- oliwa z oliwek
- wióry sera Parmigiano-Reggiano
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz