Bruschetta z figą i anchoiadą orzechową

Bruschetta z figą i anchoiadą orzechową

Oryginalny przepis na włoską bruschettę podawaną z pastą z figą i anchoiadą orzechową oraz posypaną parmezanem.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Zmiksuj na drobno figi, orzechy włoskie, anchois, czosnek i 1/4 łyżeczki soli w robocie kuchennym. Dolej 1/4 szklanki oliwy z oliwek, koniak, dopraw pieprzem i ponownie zmiksuj. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu.

2.Rozgrzej grill lub piekarnik do wysokiej temperatury. Posmaruj obie strony kromek chleba oliwą z oliwek. Lekko posyp solą. Grilluj lub piecz aż pieczywo będzie chrupiące i lekko przyrumienione z obydwu stron. Przełożyć na talerz i odstaw, aż temperatura spadnie do temperatury pokojowej.

3.Równomiernie nałóż wcześniej przygotowaną pastę na przypieczonej bruschetcie i posyp kilkoma wiórkami sera.


Składniki
  • 6 małych kromek chrupiącego bochenka chleba wiejskiego o grubości ok 2cm
  • około 8 suszonych fig, usunięte szypułki, grubo posiekane
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 8 do 10 filetów z sardeli w oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koniaku
  • 1 przepis Basic Bruschetta
  • oliwa z oliwek
  • wióry sera Parmigiano-Reggiano
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle." Salvador Dali