Truskawkowe Mojito
Mojito tradycyjnie przyrządza się z białego rumu, zmieszanego soku z mięty i limonki oraz wody. Truskawki sprawiają, że ten koktajl jest zarówno słodszy, jak i bardziej cierpki. Zachęcam do spróbowania, bo naprawdę warto.
1.W dzbanku lub rondelku wymieszaj truskawki, sok z limonki, cukier puder i listki mięty. Zmiażdż tłuczkiem lub drewnianą łyżką i dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści.
2.Dodaj rum i delikatnie wymieszaj.
3.Napełnij 4 szklanki do drinków do trzech czwartych lodem, podziel między nie truskawkowe mojito i dodaj po około 1/4 szklanki wody sodowej.
4.Udekoruj gałązkami mięty, ćwiartkami limonki lub truskawkami.
- 300g truskawek
- 1/3 szklanki świeżego soku z limonki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 10 dużych świeżych liści mięty
- 1 szklanka białego lub bursztynowego rumu
- 1 szklanka wody sodowej
- gałązki mięty, ćwiartki limonki lub świeże truskawki do przybrania