Kawa mrożona z bitą śmietaną
Orzeźwiająca mrożona kawa doskonała ma gorące letnie dni. Przepyszna w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu. Idealna na deser po obiedzie.
1.Do miksera lub naczynia blendera wsypujemy kawę i cukier, wlewamy wodę i mleko oraz dodajemy kilka kostek lodu.
2.Miksujemy aż do skruszenia lodu na drobno.
3.Przelewamy do dużych szklanek i dodajemy kilka kostek lodu. Powinno zostać trochę miejsca na bitą śmietanę.
4.Na wierzch polewamy bitą śmietaną.
5.Bitą śmietanę posypujemy startą czekoladą lub polewamy polewą czekoladową. Możemy również dodać kawałki czekolady lub inne dodatki (np. wafelki albo czekoladowe rurki).
- kawa rozpuszczalna - 2 lub 3 łyżeczki
- woda niegazowana - 100ml
- mleko – 300ml
- cukier – 1 łyżeczka
- kostki lodu
- bita śmietana
- gorzka czekolada, polewa czekoladowa lub inne dodatki