Kawa mrożona z bitą śmietaną

Kawa mrożona z bitą śmietaną

Orzeźwiająca mrożona kawa doskonała ma gorące letnie dni. Przepyszna w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu. Idealna na deser po obiedzie.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Do miksera lub naczynia blendera wsypujemy kawę i cukier, wlewamy wodę i mleko oraz dodajemy kilka kostek lodu.

2.Miksujemy aż do skruszenia lodu na drobno.

3.Przelewamy do dużych szklanek i dodajemy kilka kostek lodu. Powinno zostać trochę miejsca na bitą śmietanę.

4.Na wierzch polewamy bitą śmietaną.

5.Bitą śmietanę posypujemy startą czekoladą lub polewamy polewą czekoladową. Możemy również dodać kawałki czekolady lub inne dodatki (np. wafelki albo czekoladowe rurki).


Składniki
  • kawa rozpuszczalna - 2 lub 3 łyżeczki
  • woda niegazowana - 100ml
  • mleko – 300ml
  • cukier – 1 łyżeczka
  • kostki lodu
  • bita śmietana
  • gorzka czekolada, polewa czekoladowa lub inne dodatki
"Uroda blaknie, gotowanie jest wieczne." Cassandra Clare

Powiązane przepisy napojów

Kawa mrożona po irlandzku
10minut
1osoba
Kawa mrożona po irlandzku
Pyszna kawa na zimno w stylu irlandzkim. Znakomity deser w letnie, upalne dni.
Kawa Latte Macchiato
15minut
2osoby
Kawa Latte Macchiato
Aromatyczne Latte Macchiato to kawa z dużą ilością mleka. Jest to jedna z najpopularniejszych kaw. Przepis opisuje jak w domowych warunkach przyrządzić ten smaczny napój, bez użycia ekspresu do kawy.