Kawa mrożona z bitą śmietaną

Kawa mrożona z bitą śmietaną

Orzeźwiająca mrożona kawa doskonała ma gorące letnie dni. Przepyszna w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu. Idealna na deser po obiedzie.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Do miksera lub naczynia blendera wsypujemy kawę i cukier, wlewamy wodę i mleko oraz dodajemy kilka kostek lodu.

2.Miksujemy aż do skruszenia lodu na drobno.

3.Przelewamy do dużych szklanek i dodajemy kilka kostek lodu. Powinno zostać trochę miejsca na bitą śmietanę.

4.Na wierzch polewamy bitą śmietaną.

5.Bitą śmietanę posypujemy startą czekoladą lub polewamy polewą czekoladową. Możemy również dodać kawałki czekolady lub inne dodatki (np. wafelki albo czekoladowe rurki).


Składniki
  • kawa rozpuszczalna - 2 lub 3 łyżeczki
  • woda niegazowana - 100ml
  • mleko – 300ml
  • cukier – 1 łyżeczka
  • kostki lodu
  • bita śmietana
  • gorzka czekolada, polewa czekoladowa lub inne dodatki
"Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą." Mikołaj Rej

Podobne przepisy napojów

Kawa mrożona z pomarańczą i kardamonem
5minut
1osoba
Kawa mrożona z pomarańczą i kardamonem
Orzeźwiająca i aromatyczna kawa mrożona z dodatkiem soku pomarańczowego i strąków kardamonu.
Kawa z rumem i cynamonem
10minut
1osoba
Kawa z rumem i cynamonem
Świetna kawa z podwójnym rumem, cudownie aromatyzowana cynamonem i skórką pomarańczową, udekorowana bitą śmietaną i gorzką czekoladą.
Kawa Oaxacan
10minut
1osoba
Kawa Oaxacan
Kawa Oaxacan to najlepszy sposób na połączenie owocowego mezcalu ze gorzką kawą i słodkim syropem.
Kawa mrożona po irlandzku
10minut
1osoba
Kawa mrożona po irlandzku
Pyszna kawa na zimno w stylu irlandzkim. Znakomity deser w letnie, upalne dni.