Marynata z limonki, imbiru i jogurtu
Przepis na marynatę z jogurtu naturalnego, limonki, imbiru z dodatkiem kurkumy, kminku i czosnku. Doskonała do mięs, ryb i krewetek.
1.Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w misce.
2.W tak przygotowanej marynacie wymieszaj mięso i włóż do lodówki w zamykanym pojemniki. Od czasu do czasu wyjmij i ponownie wymieszaj mięso.
3.W mieszance jogurtowo-limonkowo-imbirowym możesz marynować: krewetki, przegrzebki i ryby - przez 30 - 40 minut; kurczaka, wołowinę, wieprzowinę i jagnięcinę - przez co najmniej 1 godzinę do maksymalnie 12 godzin.
Nie zostawiaj mięsa w marynacie jogurtowej dłużej niż 12 godzin, ponieważ zrobi się papkowata.
- kawałek imbiru o długości ok. 5cm , obrany i drobno posiekany
- 4 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 3/4 szklanki niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka stołowa świeżo wyciśniętego soku z limonki