Marynata z limonki, imbiru i jogurtu

Marynata z limonki, imbiru i jogurtu

Przepis na marynatę z jogurtu naturalnego, limonki, imbiru z dodatkiem kurkumy, kminku i czosnku. Doskonała do mięs, ryb i krewetek.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w misce.

2.W tak przygotowanej marynacie wymieszaj mięso i włóż do lodówki w zamykanym pojemniki. Od czasu do czasu wyjmij i ponownie wymieszaj mięso.

3.W mieszance jogurtowo-limonkowo-imbirowym możesz marynować: krewetki, przegrzebki i ryby - przez 30 - 40 minut; kurczaka, wołowinę, wieprzowinę i jagnięcinę - przez co najmniej 1 godzinę do maksymalnie 12 godzin.


Dodatkowe wskazówki:

Nie zostawiaj mięsa w marynacie jogurtowej dłużej niż 12 godzin, ponieważ zrobi się papkowata.

Składniki
  • kawałek imbiru o długości ok. 5cm , obrany i drobno posiekany
  • 4 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 3/4 szklanki niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka stołowa świeżo wyciśniętego soku z limonki
"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie." Jean-Jacques Rousseau