Marynata z czerwonego wina i kawy
Ciekawy pomysł na marynatę do czerwonego mięsa. Zachęcamy do spróbowania.
Sposób przygotowania potrawy:
1.W misce wymieszaj kawę, wino, oliwę z oliwek, czosnek, musztardę, brązowy cukier, sos Worcestershire, cynamon i 2 łyżeczki pieprzu, aż składniki dobrze się połączy.
2.W tak przygotowanej marynacie, marynuj czerwone mięso przez kilka godzin.
Składniki
- 1 filiżanka parzonego espresso lub bardzo mocnej czarnej kawy w temperaturze pokojowej
- 1 filiżanka wytrawnego czerwonego wina
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 4 średnie ząbki czosnku, starte na tarce
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 1 i 1/2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- grubo zmielony czarny pieprz