Marynata z czerwonego wina i kawy

Marynaty
5minut
2osoby
łatwy

Marynata z czerwonego wina i kawy

Ciekawy pomysł na marynatę do czerwonego mięsa. Zachęcamy do spróbowania.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W misce wymieszaj kawę, wino, oliwę z oliwek, czosnek, musztardę, brązowy cukier, sos Worcestershire, cynamon i 2 łyżeczki pieprzu, aż składniki dobrze się połączy.

2.W tak przygotowanej marynacie, marynuj czerwone mięso przez kilka godzin.


Składniki
  • 1 filiżanka parzonego espresso lub bardzo mocnej czarnej kawy w temperaturze pokojowej
  • 1 filiżanka wytrawnego czerwonego wina
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 4 średnie ząbki czosnku, starte na tarce
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 i 1/2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • grubo zmielony czarny pieprz
"Książki kucharskie powinny podlegać cenzurze." Stanisław Jerzy Lec