Pikantna marynata z papryczek chipotle

Pikantna marynata z papryczek chipotle

Pikantna i aromatyczna marynata na bazie majonezu z papryczkami chipotle w sosie adobo. Warto spróbować.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W blenderze zmiksuj na puree papryczki chipotle i sos adobo tak aby uzyskać ok 1/3 szklanki. Przełóż do małej miski.

2.Następnie w blenderze zmiksuj cebulę, piwo, kolendrę, sok z limonki i dużą szczyptę soli. Przełóż mieszaninę do miski. Dodaj majonez i puree z papryczki chipotle.


Dodatkowe wskazówki:

Tak przygotowana marynata znakomicie nadaje się do mięs drobiowych oraz ryby.

Składniki
  • puszka papryczek chipotle w sosie adobo
  • 1/2 średniej białej cebuli, grubo posiekanej
  • 1/4 szklanki ciemnego piwa
  • 1/4 szklanki świeżej kolendry
  • 2 łyżki świeżego soku z limonki
  • 1 szklanka majonezu
  • sól
"Apetyt przychodzi w miarę jedzenia." François Rabelais