Tosty zapiekane z szynką i serem

Tosty zapiekane z szynką i serem

Prosty przepis na smaczne tosty zapiekane z szynką lub kiełbasą i serem. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Gorące tosty idealne do podania gościom na imprezie.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Tosty smarujemy masłem.

2.Wkładamy plasterki szynki i sera oraz posypujemy w środku ulubioną przyprawą (np. oregano, papryką w proszku lub przyprawą do pizzy).

3.Składamy tosty w kanapki i wkładamy do rozgrzanego opiekacza. Tosty opiekamy kilka minut aż do zarumienienia pieczywa i roztopienia sera.

4.W międzyczasie w pojemniczku mieszamy jogurt naturalny z majonezem i oregano. Do kolejnego pojemniczka wlewamy ketchup.

5.Wyjmujemy tosty z opiekacza i kroimy na trójkąty. Podajemy z wcześniej przygotowanymi sosami.


Dodatkowe wskazówki:

Polecam pełnoziarnisty chleb tostowy.

Możemy użyć dowolnej szynki lub polędwicy. Dobrze też sprawdza się kiełbasa lub salami. Tosty możemy również podawać z oliwkami lub serem pleśniowym.

Składniki
  • 8 kromek chleba tostowego
  • 4 plasterki szynki
  • 4 plasterki sera żółtego
  • oregano, przyprawa do pizzy lub papryka w proszku
  • masło
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • ketchup
"W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek." Stanisław Jerzy Lec