Tosty zapiekane z szynką i serem
Prosty przepis na smaczne tosty zapiekane z szynką lub kiełbasą i serem. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Gorące tosty idealne do podania gościom na imprezie.
1.Tosty smarujemy masłem.
2.Wkładamy plasterki szynki i sera oraz posypujemy w środku ulubioną przyprawą (np. oregano, papryką w proszku lub przyprawą do pizzy).
3.Składamy tosty w kanapki i wkładamy do rozgrzanego opiekacza. Tosty opiekamy kilka minut aż do zarumienienia pieczywa i roztopienia sera.
4.W międzyczasie w pojemniczku mieszamy jogurt naturalny z majonezem i oregano. Do kolejnego pojemniczka wlewamy ketchup.
5.Wyjmujemy tosty z opiekacza i kroimy na trójkąty. Podajemy z wcześniej przygotowanymi sosami.
Polecam pełnoziarnisty chleb tostowy.
Możemy użyć dowolnej szynki lub polędwicy. Dobrze też sprawdza się kiełbasa lub salami. Tosty możemy również podawać z oliwkami lub serem pleśniowym.
- 8 kromek chleba tostowego
- 4 plasterki szynki
- 4 plasterki sera żółtego
- oregano, przyprawa do pizzy lub papryka w proszku
- masło
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki majonezu
- ketchup