Szarlotka z kremem
Super przepis na pyszny deser w postaci szarlotki z kremem budyniowym.
1.Herbatniki mielimy na drobno w blenderze. Dodajemy do nich 50g roztopionego masła i mieszamy. Powstała masę układamy na dnie tortownicy o średnicy ok 18 cm, rozprowadzamy dokładnie, aby masa przykryła całą powierzchnię i wkładamy do lodówki.
2.Przygotowujemy budyń waniliowy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
3.Ucieramy 150g masła i dodajemy ostudzony budyń ciągle miksując.
4.Krem wykładamy do tortownicy na ciasto z herbatników i znowu wkładamy do lodówki.
5.Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy na patelni.
6.Schłodzone jabłka wykładamy na krem w tortownicy.
7.Ubijamy śmietankę 30% na sztywno, dodając śmietanfix. Powstały krem wykładamy na jabłka i posypujemy płatkami migdałów.
8.Kolejny raz wkładamy ciasto na chwile do lodówki, a następnie dzielimy deser na porcje i podajemy do zjedzenia.
- ok. 10 herbatników
- 200g masła
- 1 budyń waniliowy
- 2 szklanki mleka
- 1/2 kg jabłek
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1 łyżka śmietanfixu
- garść płatków migdałów