Szarlotka z kremem

Desery Ciasta Podwieczorki
1godzina
10osób
średni

Super przepis na pyszny deser w postaci szarlotki z kremem budyniowym.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Herbatniki mielimy na drobno w blenderze. Dodajemy do nich 50g roztopionego masła i mieszamy. Powstała masę układamy na dnie tortownicy o średnicy ok 18 cm, rozprowadzamy dokładnie, aby masa przykryła całą powierzchnię i wkładamy do lodówki.

2.Przygotowujemy budyń waniliowy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.

3.Ucieramy 150g masła i dodajemy ostudzony budyń ciągle miksując.

4.Krem wykładamy do tortownicy na ciasto z herbatników i znowu wkładamy do lodówki.

5.Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy na patelni.

6.Schłodzone jabłka wykładamy na krem w tortownicy.

7.Ubijamy śmietankę 30% na sztywno, dodając śmietanfix. Powstały krem wykładamy na jabłka i posypujemy płatkami migdałów.

8.Kolejny raz wkładamy ciasto na chwile do lodówki, a następnie dzielimy deser na porcje i podajemy do zjedzenia.


Składniki
  • ok. 10 herbatników
  • 200g masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 kg jabłek
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 łyżka śmietanfixu
  • garść płatków migdałów
"Wszyscy hobbici umieją oczywiście gotować, bo tę sztukę wpajają im rodzice jeszcze przed abecadłem - do abecadła zresztą nie każdy dochodzi..." J.R.R. Tolkien

Podobne przepisy deserów

Ciasto ucierane z jabłkami i borówkami
1godzina
8osób
Ciasto ucierane z jabłkami i borówkami
Pyszne ciasto z borówkami i jabłkami. Świetne na deser oraz do kawy lub herbaty.
Domowa szarlotka na kruchym cieście
1.5godziny
8osób
Domowa szarlotka na kruchym cieście
Przepis na wspaniałą domową szarlotkę na kruchym cieście. Doskonały deser i dodatek do poobiedniej kawy. Smacznego!
Szarlotka na ciepło w pucharku
30minut
2osoby
Szarlotka na ciepło w pucharku
Szarlotka na ciepło podawana w pucharkach to ciekawy i dosyć nietypowy deser. Normalnie szarlotka podawana jest w postaci placka, ale w tym przepisie deser przygotowywany jest z samych owoców z dodatkiem orzechów i migdałów, bez ciasta. Deser jest smaczny, lekki – fit. Zachęcam do spróbowania.