Szarlotka z kremem

Desery Ciasta Podwieczorki
1godzina
10osób
średni

Super przepis na pyszny deser w postaci szarlotki z kremem budyniowym.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Herbatniki mielimy na drobno w blenderze. Dodajemy do nich 50g roztopionego masła i mieszamy. Powstała masę układamy na dnie tortownicy o średnicy ok 18 cm, rozprowadzamy dokładnie, aby masa przykryła całą powierzchnię i wkładamy do lodówki.

2.Przygotowujemy budyń waniliowy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.

3.Ucieramy 150g masła i dodajemy ostudzony budyń ciągle miksując.

4.Krem wykładamy do tortownicy na ciasto z herbatników i znowu wkładamy do lodówki.

5.Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy na patelni.

6.Schłodzone jabłka wykładamy na krem w tortownicy.

7.Ubijamy śmietankę 30% na sztywno, dodając śmietanfix. Powstały krem wykładamy na jabłka i posypujemy płatkami migdałów.

8.Kolejny raz wkładamy ciasto na chwile do lodówki, a następnie dzielimy deser na porcje i podajemy do zjedzenia.


Składniki
  • ok. 10 herbatników
  • 200g masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 kg jabłek
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 łyżka śmietanfixu
  • garść płatków migdałów
"Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle." Salvador Dali

Powiązane przepisy deserów

Domowa szarlotka na kruchym cieście
1.5godziny
8osób
Domowa szarlotka na kruchym cieście
Przepis na wspaniałą domową szarlotkę na kruchym cieście. Doskonały deser i dodatek do poobiedniej kawy. Smacznego!
Szarlotka na ciepło w pucharku
30minut
2osoby
Szarlotka na ciepło w pucharku
Szarlotka na ciepło podawana w pucharkach to ciekawy i dosyć nietypowy deser. Normalnie szarlotka podawana jest w postaci placka, ale w tym przepisie deser przygotowywany jest z samych owoców z dodatkiem orzechów i migdałów, bez ciasta. Deser jest smaczny, lekki – fit. Zachęcam do spróbowania.