Sernik kokosowy z polewą malinową

Sernik kokosowy z polewą malinową

Oryginalny sernik kokosowy polany sosem z malin. Pyszny deser na święta, przyjęcie lub po prostu do poobiedniej kawy.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Twaróg, mleczko kokosowe oraz cukier zmiksować do połączenia się składników. Dosypać wiórki kokosowe, wbić żółtka jajek i jeszcze chwile miksować. Podczas miksowania dosypywać mąkę ziemniaczaną.

2.Białka ubić na sztywno i dodać do masy serowej, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.

3.Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć biszkoptami. Przełożyć do tortownicy masę serową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez 1 godzinę. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze przez 15 minut, do zarumienienia się sernika.

4.Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik przy uchylonych drzwiczkach do przestygnięcia. Po przestygnięciu wyjąć z piekarnika i zostawić w formie, aż do całkowitego wystygnięcia.

5.Maliny zmiksować z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Przełożyć do garnuszka lub rondelka i gotować na małym ogniu kilka minut, aż polewa zgęstnieje. Podczas gotowania mieszać. Odstawić na chwilę do lekkiego ostygnięcia a następnie polać sernik polewą malinową i włożyć do lodówki.


Dodatkowe wskazówki:

Jeżeli nie lubimy malin możemy przygotować inną polewę, np. czekoladową. W tym celu należy w rondelku rozpuścić pół tabliczki czekolady deserowej oraz pół tabliczki czekolady mlecznej. Dodać łyżkę mleka i podgotować na małym ogniu mieszając. Następnie poczekać chwilkę do ostudzenia i polać sernik kokosowy polewą czekoladową.

Składniki
  • 800g twarogu półtłustego
  • 3/4 cukru brzozowego lub zwykłego
  • 400g mleka kokosowego
  • 100g wiórek kokosowych
  • 6 jaj
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250g biszkoptów
  • 1 szklanka malin
"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie." Jean-Jacques Rousseau