Kulki pistacjowo-kokosowe
Pomysł na pyszne ciasteczka kokosowo-pistacjowe, polane białą czekoladą.
1.Rozpuść masło w średnim rondlu na średnim ogniu. Po całkowitym roztopieniu kontynuuj gotowanie, często mieszając, aż masło zacznie się pienić. Dodaj pistacje, gotuj przez około 5 minut, mieszając.
2.Przecedź masło przez sitko o drobnych oczkach do miski żaroodpornej, zeskrobując resztki z dna rondla. Odłóż pistacje na bok. Wymieszaj ekstrakt waniliowy i 1/4 szklanki cukru pudru z masłem, a następnie schłódź przez około 30 minut.
3.W mikserze wymieszaj masło z pozostałym cukrem pudrem i skórkę pomarańczową na średnich obrotach, około 3 minut . Zeskrob boki miski, a następnie przesiej mąkę nad miską. Mieszaj na małych obrotach, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Pod koniec mieszania dodaj pistacje. Przykryj miskę folią i wstawiaj do lodówki i trzymaj przynajmniej przez 1 godzinę, aż stwardnieje.
4.Umieść blachę na środku piekarnika i rozgrzej do 170°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
5.Podziel ciasto na ok 24 części i z każdej uformuj kulkę. Ułóż kulki na blasze do pieczenia, tak aby się nie stykały.
6.Piecz przez ok 20 minut, obracając blachę w połowie pieczenia. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw do ostygnięcia na blasze, a następnie wyjmuj z piekarnika do całkowitego ostygnięcia.
7.Rozpuść białą czekoladę - najlepiej w metalowej miseczce nad gotującą się wodą.
8.Wsyp wiórki kokosowe do miski. W osobnej misce wymieszaj oleje kokosowy z rozpuszczoną białą czekoladą. Za pomocą widelca zanurz schłodzoną kulkę w białej czekoladzie. Wyjmij i chwilkę poczekaj, aby nadmiar białej czekolady spłynie, a następnie włóż do miseczki z wiórkami kokosa, obracając, aby wszystkie boki pokryły się wiórkami. Umieść ciastko na wyłożonej pergaminem blasze i kontynuuj z pozostałymi kulkami.
Kulki pistacjowo-kokosowe można przechowywać w temperaturze pokojowej w hermetycznym pojemniku maksymalnie do 1 tygodnia, z dala od źródła ciepła i słońca.
- 1 szklanka drobno posiekanych pistacji
- 2 i 1/2 szklanki słodzonych wiórek kokosowych
- opakowanie białej czekolady (ok 300g)
- 1 i 3/4 szklanki mąka uniwersalna
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 szklanka solonego masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej