Kulki pistacjowo-kokosowe

Kulki pistacjowo-kokosowe

Pomysł na pyszne ciasteczka kokosowo-pistacjowe, polane białą czekoladą.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozpuść masło w średnim rondlu na średnim ogniu. Po całkowitym roztopieniu kontynuuj gotowanie, często mieszając, aż masło zacznie się pienić. Dodaj pistacje, gotuj przez około 5 minut, mieszając.

2.Przecedź masło przez sitko o drobnych oczkach do miski żaroodpornej, zeskrobując resztki z dna rondla. Odłóż pistacje na bok. Wymieszaj ekstrakt waniliowy i 1/4 szklanki cukru pudru z masłem, a następnie schłódź przez około 30 minut.

3.W mikserze wymieszaj masło z pozostałym cukrem pudrem i skórkę pomarańczową na średnich obrotach, około 3 minut . Zeskrob boki miski, a następnie przesiej mąkę nad miską. Mieszaj na małych obrotach, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Pod koniec mieszania dodaj pistacje. Przykryj miskę folią i wstawiaj do lodówki i trzymaj przynajmniej przez 1 godzinę, aż stwardnieje.

4.Umieść blachę na środku piekarnika i rozgrzej do 170°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

5.Podziel ciasto na ok 24 części i z każdej uformuj kulkę. Ułóż kulki na blasze do pieczenia, tak aby się nie stykały.

6.Piecz przez ok 20 minut, obracając blachę w połowie pieczenia. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw do ostygnięcia na blasze, a następnie wyjmuj z piekarnika do całkowitego ostygnięcia.

7.Rozpuść białą czekoladę - najlepiej w metalowej miseczce nad gotującą się wodą.

8.Wsyp wiórki kokosowe do miski. W osobnej misce wymieszaj oleje kokosowy z rozpuszczoną białą czekoladą. Za pomocą widelca zanurz schłodzoną kulkę w białej czekoladzie. Wyjmij i chwilkę poczekaj, aby nadmiar białej czekolady spłynie, a następnie włóż do miseczki z wiórkami kokosa, obracając, aby wszystkie boki pokryły się wiórkami. Umieść ciastko na wyłożonej pergaminem blasze i kontynuuj z pozostałymi kulkami.


Dodatkowe wskazówki:

Kulki pistacjowo-kokosowe można przechowywać w temperaturze pokojowej w hermetycznym pojemniku maksymalnie do 1 tygodnia, z dala od źródła ciepła i słońca.

Składniki
  • 1 szklanka drobno posiekanych pistacji
  • 2 i 1/2 szklanki słodzonych wiórek kokosowych
  • opakowanie białej czekolady (ok 300g)
  • 1 i 3/4 szklanki mąka uniwersalna
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 szklanka solonego masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
"Gotowanie jest jak miłość. Należy do niego podejść bez opamiętania albo nie podchodzić wcale." Harriet van Horne

Powiązane przepisy deserów

Kruche ciasteczka kokosowe
1.5godziny
6osób
Kruche ciasteczka kokosowe
Kruche, delikatne ciasteczka maślano-kokosowe z dodatkiem migdałów. Smaczny dodatek do kawy lub herbaty,
Sernik kokosowy z polewą malinową
1.5godziny
10osób
Sernik kokosowy z polewą malinową
Oryginalny sernik kokosowy polany sosem z malin. Pyszny deser na święta, przyjęcie lub po prostu do poobiedniej kawy.