Kulki pistacjowo-kokosowe

Kulki pistacjowo-kokosowe

Pomysł na pyszne ciasteczka kokosowo-pistacjowe, polane białą czekoladą.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozpuść masło w średnim rondlu na średnim ogniu. Po całkowitym roztopieniu kontynuuj gotowanie, często mieszając, aż masło zacznie się pienić. Dodaj pistacje, gotuj przez około 5 minut, mieszając.

2.Przecedź masło przez sitko o drobnych oczkach do miski żaroodpornej, zeskrobując resztki z dna rondla. Odłóż pistacje na bok. Wymieszaj ekstrakt waniliowy i 1/4 szklanki cukru pudru z masłem, a następnie schłódź przez około 30 minut.

3.W mikserze wymieszaj masło z pozostałym cukrem pudrem i skórkę pomarańczową na średnich obrotach, około 3 minut . Zeskrob boki miski, a następnie przesiej mąkę nad miską. Mieszaj na małych obrotach, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Pod koniec mieszania dodaj pistacje. Przykryj miskę folią i wstawiaj do lodówki i trzymaj przynajmniej przez 1 godzinę, aż stwardnieje.

4.Umieść blachę na środku piekarnika i rozgrzej do 170°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

5.Podziel ciasto na ok 24 części i z każdej uformuj kulkę. Ułóż kulki na blasze do pieczenia, tak aby się nie stykały.

6.Piecz przez ok 20 minut, obracając blachę w połowie pieczenia. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw do ostygnięcia na blasze, a następnie wyjmuj z piekarnika do całkowitego ostygnięcia.

7.Rozpuść białą czekoladę - najlepiej w metalowej miseczce nad gotującą się wodą.

8.Wsyp wiórki kokosowe do miski. W osobnej misce wymieszaj oleje kokosowy z rozpuszczoną białą czekoladą. Za pomocą widelca zanurz schłodzoną kulkę w białej czekoladzie. Wyjmij i chwilkę poczekaj, aby nadmiar białej czekolady spłynie, a następnie włóż do miseczki z wiórkami kokosa, obracając, aby wszystkie boki pokryły się wiórkami. Umieść ciastko na wyłożonej pergaminem blasze i kontynuuj z pozostałymi kulkami.


Dodatkowe wskazówki:

Kulki pistacjowo-kokosowe można przechowywać w temperaturze pokojowej w hermetycznym pojemniku maksymalnie do 1 tygodnia, z dala od źródła ciepła i słońca.

Składniki
  • 1 szklanka drobno posiekanych pistacji
  • 2 i 1/2 szklanki słodzonych wiórek kokosowych
  • opakowanie białej czekolady (ok 300g)
  • 1 i 3/4 szklanki mąka uniwersalna
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 szklanka solonego masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
"Pusty żołądek nie jest dobrym doradcą politycznym." Albert Einstein

Podobne przepisy deserów

Kruche ciasteczka kokosowe
1.5godziny
6osób
Kruche ciasteczka kokosowe
Kruche, delikatne ciasteczka maślano-kokosowe z dodatkiem migdałów. Smaczny dodatek do kawy lub herbaty,
Sernik kokosowy z polewą malinową
1.5godziny
10osób
Sernik kokosowy z polewą malinową
Oryginalny sernik kokosowy polany sosem z malin. Pyszny deser na święta, przyjęcie lub po prostu do poobiedniej kawy.