Oponki serowe
Przepis na pyszne, domowe oponki serowe. Doskonałe jako deser do popołudniowej kawy. Mniam, aż ślinka cieknie jak się na nie patrzy.
1.Ser, żółtka i cukier blendujemy na gładką masę.
2.Mąkę i sodę przesiewamy do miski przez sitko.
3.Do miski z mąką i sodą dodajemy zblendowaną masę i zagniatamy ciasto.
4.Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 - 1,5 cm.
5.Z rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki szklanką, a następnie na środku krążków wycinamy kieliszkiem lub nakrętką małe otworki.
6.Przygotowane krążki wrzucamy na mocno rozgrzany olej.
7.Smażymy kilka minut z jednej strony aż do zarumienienia, następnie odwracamy delikatnie, aby zarumieniły się z drugiej strony.
8.Oponki odkładamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, by odsączyć je nieco z nadmiaru tłuszczu.
Oponki serowe możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem, sosem czekoladowym, toffi lub dowolnym innym. Deser znakomicie pasuje do kawy.
- 250g mąki pszennej
- 250g twarogu
- 1/3 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1,5 łyżeczki sody
- 1l oleju rzepakowego