Biszkopt

Biszkopt

Niezawodny przepis na puszysty biszkopt. Dodatek do tortów i ciast. Wychodzi za każdym razem.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Wyjąc jajka z lodówki, tak żeby podczas ubijania były w temperaturze pokojowej.

2.Białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Podczas ubijania dodawać stopniowo żółtka jajek i dosypywać cukier. Cały czas ubijać.

3.Do ubitej masy jajecznej dodawać stopniowo zmieszone ze sobą mąki i delikatnie mieszać.

4.Ciasto wylać do formy lub tortownicy, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piec około 35 - 40 minut.


Składniki
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
"Apetyt przychodzi w miarę jedzenia." François Rabelais

Powiązane przepisy deserów

Letni torcik z truskawkami i galaretką
1.5godziny
6osób
Letni torcik z truskawkami i galaretką
Przepis na pyszny letni torcik z biszkoptem, truskawkami i galaretką, przekładany masą z serka mascarpone. Mniam!