Biszkopt
Niezawodny przepis na puszysty biszkopt. Dodatek do tortów i ciast. Wychodzi za każdym razem.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Wyjąc jajka z lodówki, tak żeby podczas ubijania były w temperaturze pokojowej.
2.Białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Podczas ubijania dodawać stopniowo żółtka jajek i dosypywać cukier. Cały czas ubijać.
3.Do ubitej masy jajecznej dodawać stopniowo zmieszone ze sobą mąki i delikatnie mieszać.
4.Ciasto wylać do formy lub tortownicy, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piec około 35 - 40 minut.
Składniki
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- płaska łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli