Schab wieprzowy na parze z brązowym ryżem i warzywami
Schab wieprzowy w wersji fit. Niezwykle pożywne i lekko strawne danie przyrządzone na parze z dużą ilością warzyw. Doskonałe dla osób trzymających niskokaloryczną dietę.
1.Schab należy dokładnie umyć i osuszyć.
2.Kroimy mięso na plastry i lekko rozbijamy.
3.Nacieramy schab z obydwu stron przyprawą do wieprzowiny i solimy. Odkładamy na 30 minut do zamarynowania.
4.W parowniku lub naczyniu do gotowania na parze układamy schab i warzywa skropione olejem lnianym. Zostawiamy na ok. 25 – 30 minut.
5.Ryż brązowy gotujemy według przepisu na opakowaniu.
6.Podajemy mięso z ryżem i warzywami. Możemy doprawić solą i pieprzem.
Zamiast kalafiora i fasolki szparagowej możemy dodawać dowolne inne warzywa, np. brokuły, marchewkę, itp.
- 300g schabu surowego bez kości
- 200g kalafiora
- 200g fasolki szparagowej
- 60g brązowego ryżu
- olej lniany
- sól