Schab wieprzowy na parze z brązowym ryżem i warzywami

Schab wieprzowy na parze z brązowym ryżem i warzywami

Schab wieprzowy w wersji fit. Niezwykle pożywne i lekko strawne danie przyrządzone na parze z dużą ilością warzyw. Doskonałe dla osób trzymających niskokaloryczną dietę.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Schab należy dokładnie umyć i osuszyć.

2.Kroimy mięso na plastry i lekko rozbijamy.

3.Nacieramy schab z obydwu stron przyprawą do wieprzowiny i solimy. Odkładamy na 30 minut do zamarynowania.

4.W parowniku lub naczyniu do gotowania na parze układamy schab i warzywa skropione olejem lnianym. Zostawiamy na ok. 25 – 30 minut.

5.Ryż brązowy gotujemy według przepisu na opakowaniu.

6.Podajemy mięso z ryżem i warzywami. Możemy doprawić solą i pieprzem.


Dodatkowe wskazówki:

Zamiast kalafiora i fasolki szparagowej możemy dodawać dowolne inne warzywa, np. brokuły, marchewkę, itp.

Składniki
  • 300g schabu surowego bez kości
  • 200g kalafiora
  • 200g fasolki szparagowej
  • 60g brązowego ryżu
  • olej lniany
  • sól
"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy." James Joyce