Schab wieprzowy na parze z brązowym ryżem i warzywami

Schab wieprzowy na parze z brązowym ryżem i warzywami

Schab wieprzowy w wersji fit. Niezwykle pożywne i lekko strawne danie przyrządzone na parze z dużą ilością warzyw. Doskonałe dla osób trzymających niskokaloryczną dietę.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Schab należy dokładnie umyć i osuszyć.

2.Kroimy mięso na plastry i lekko rozbijamy.

3.Nacieramy schab z obydwu stron przyprawą do wieprzowiny i solimy. Odkładamy na 30 minut do zamarynowania.

4.W parowniku lub naczyniu do gotowania na parze układamy schab i warzywa skropione olejem lnianym. Zostawiamy na ok. 25 – 30 minut.

5.Ryż brązowy gotujemy według przepisu na opakowaniu.

6.Podajemy mięso z ryżem i warzywami. Możemy doprawić solą i pieprzem.


Dodatkowe wskazówki:

Zamiast kalafiora i fasolki szparagowej możemy dodawać dowolne inne warzywa, np. brokuły, marchewkę, itp.

Składniki
  • 300g schabu surowego bez kości
  • 200g kalafiora
  • 200g fasolki szparagowej
  • 60g brązowego ryżu
  • olej lniany
  • sól
"Książki kucharskie powinny podlegać cenzurze." Stanisław Jerzy Lec

Podobne przepisy dań głównych

Schab wieprzowy w sosie śmietanowo-czosnkowym z pieczarkami
45minut
3osoby
Schab wieprzowy w sosie śmietanowo-czosnkowym z pieczarkami
Szybki przepis na pyszny schab wieprzowy podsmażony a następnie duszony w kremowym sosie czosnkowym z dodatkiem pieczarek, cebuli i pietruszki.
Pieczony schab wieprzowy w marynacie barbecue
1godzina
4osoby
Pieczony schab wieprzowy w marynacie barbecue
Przepis na pyszny schab wieprzowy w marynacie barbecue. Marynata jest również pyszny na piersi z kaczki i kurczaka.