Pieczony schab wieprzowy w marynacie barbecue

Pieczony schab wieprzowy w marynacie barbecue

Przepis na pyszny schab wieprzowy w marynacie barbecue. Marynata jest również pyszny na piersi z kaczki i kurczaka.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W małej misce wymieszaj ketchupu z sosem sojowym, miodem, octem i musztardą, aż składniki dobrze się połączą.

2.Na dużej patelni żaroodpornej rozgrzej olej. Dopraw mięso solą i pieprzem i obsmaż przez około 6 minut na patelni na średnim ogniu, aż się zrumieni.

3.W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190°C, a następnie przełóż patelnię do piekarnika i piecz wieprzowinę przez 30 minut.

4.Posmaruj wieprzowinę sosem barbecue i piecz dalej przez około 10 do 15 minut. Przełóż schab na deskę do krojenia i odstawiamy na 10 minut.

5.Dodaj pozostały sos barbecue na patelnię i smaż 5 do 6 minut na umiarkowanie wysokim ogniu, aż sos lekko się skarmelizuje.

6.Wieprzowinę pokrój w plastry i podawaj razem z ciepłym sosem barbecue.


Składniki
  • 3/4 szklanki ketchupu
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 3 łyżki stołowe octu winnego
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 0,5kg schabu wieprzowego, związany
  • sól i świeżo zmielony pieprz
"Kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą." Henryk Sienkiewicz

Podobne przepisy dań głównych

Schab wieprzowy w sosie śmietanowo-czosnkowym z pieczarkami
45minut
3osoby
Schab wieprzowy w sosie śmietanowo-czosnkowym z pieczarkami
Szybki przepis na pyszny schab wieprzowy podsmażony a następnie duszony w kremowym sosie czosnkowym z dodatkiem pieczarek, cebuli i pietruszki.
Schab wieprzowy na parze z brązowym ryżem i warzywami
1godzina
2osoby
Schab wieprzowy na parze z brązowym ryżem i warzywami
Schab wieprzowy w wersji fit. Niezwykle pożywne i lekko strawne danie przyrządzone na parze z dużą ilością warzyw. Doskonałe dla osób trzymających niskokaloryczną dietę.