Pieczony schab wieprzowy w marynacie barbecue
Przepis na pyszny schab wieprzowy w marynacie barbecue. Marynata jest również pyszny na piersi z kaczki i kurczaka.
1.W małej misce wymieszaj ketchupu z sosem sojowym, miodem, octem i musztardą, aż składniki dobrze się połączą.
2.Na dużej patelni żaroodpornej rozgrzej olej. Dopraw mięso solą i pieprzem i obsmaż przez około 6 minut na patelni na średnim ogniu, aż się zrumieni.
3.W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190°C, a następnie przełóż patelnię do piekarnika i piecz wieprzowinę przez 30 minut.
4.Posmaruj wieprzowinę sosem barbecue i piecz dalej przez około 10 do 15 minut. Przełóż schab na deskę do krojenia i odstawiamy na 10 minut.
5.Dodaj pozostały sos barbecue na patelnię i smaż 5 do 6 minut na umiarkowanie wysokim ogniu, aż sos lekko się skarmelizuje.
6.Wieprzowinę pokrój w plastry i podawaj razem z ciepłym sosem barbecue.
- 3/4 szklanki ketchupu
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki miodu
- 3 łyżki stołowe octu winnego
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 0,5kg schabu wieprzowego, związany
- sól i świeżo zmielony pieprz