Paluszki rybne z sosem ogórkowo-kaparowym
Przepis na pyszne domowe paluszki rybne. W połączeniu z sosem ogórkowo-kaparowym, są ucztą zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Smacznego!
1.W małej miseczce wymieszaj majonez, ogórki, kapary i sok z cytryny. Wstaw do lodówki.
2.W misce lub głębokim talerzu wymieszaj mąkę, przyprawę Old Bay i 1/2 łyżeczki soli. W innej misce wbij jajka, dolej 1 łyżkę wody i wymieszaj. Do trzeciej miski wsyp panierkę.
3.Kawałek ryby kolejno obtocz w mące, zanurz w jajku, a następnie obtocz w panierce.
4.Podgrzej 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy na dużej patelni na średnim ogniu. Smaż panierowaną rybę na złoty kolor przez 5 minut, przewracając. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
5.Dopraw solą i podawaj z sosem ogórkowo-kaparowym i ćwiartkami cytryny.
- 3/4 szklanki majonezu
- 3 łyżki drobno posiekanych ogórków kiszonych
- 1 łyżka posiekanych kaparów
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka przyprawy Old Bay
- 2 duże jajka
- 1 i 1/2 szklanki panierki panko lub bułki tartej
- 650g świeżej polędwicy z dorsza, pokrojonej w paski o wymiarach około 2,5 na 7 cm
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kawałki cytryny, do podania
- sól