Makaron z suszonymi pomidorami, imbirem i bazylią

Makaron z suszonymi pomidorami, imbirem i bazylią

Przepis na pyszną pastę z sosem na bazie bulionu, śmietany i wina, z dodatkiem suszonych pomidorów, ziół, imbiru oraz posypaną włoskim serem. Mniam.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Zagotuj w dużym garnku dobrze osoloną wodę.

2.Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Dodaj orzeszki pinii i smaż przez 1 do 2 minut, mieszając, do uzyskania złotego koloru. Przełóż orzeszki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

3.Na patelnię wsyp szalotkę i imbir i smaż około 1 minuty, mieszając, aż zacznie pachnieć. Wlej wino i gotuj, mieszając, aż prawie odparuje. Wlej bulion, śmietanę i pomidory, zwiększ ogień na średnio wysoki i gotuj około 2 minut, aż lekko zgęstnieje. Dopraw obficie solą i pieprzem.

4.Gotuj makaron do al dente. Przełóż makaron z garnka na patelnię. Dodaj bazylię i ser i wymieszaj.

5.Posyp orzeszkami pinii i podawaj.


Składniki
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 i 1/2 łyżki orzeszków pinii
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej szalotki
  • 1 i 1/2 łyżeczki zmielonego świeżego imbiru
  • 3 łyżki wytrawnego białego wina
  • 1/3 szklanki rosołu drobiowego lub warzywnego
  • 1/3 szklanki gęstej śmietany
  • 2 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów w oleju
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 170g makaronu fettuccine
  • 1/2 szklanki świeżo pokrojonej w cienkie plasterki świeżej bazylii
  • 1/4 szklanki drobno startego sera Parmigiano-Reggiano lub Grana Padano
"Dobrze gotuj, dobrze jedz i rozmawiaj z ludźmi, którzy są w twoim życiu ważni." Marlena de Blasi

Podobne przepisy dań głównych

Kremowy makaron szpinakowo-grzybowy
1godzina
4osoby
Kremowy makaron szpinakowo-grzybowy
Przepis na pyszny makaron z sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem szpinaku i grzybów. Proste ale pożywne danie obiadowe na co dzień.
Makaron orzo z grzybami i karmelizowaną cebulą
1godzina
4osoby
Makaron orzo z grzybami i karmelizowaną cebulą
Ciekawa potrawa z makaronu orzo z grzybkami cremini z karmelizowana cebulką, ziołami i serem Parmigiano-Reggiano.
Quiche z łososiem, pieczarkami i koperkiem
1.5godziny
8osób
Quiche z łososiem, pieczarkami i koperkiem
Przepis na pożywny quiche (kisz) z jajkiem, pieczarkami, szalotką, kawałkami łososia i koperkiem.
Tarta z kapustą, porem i boczkiem
1.5godziny
2osoby
Tarta z kapustą, porem i boczkiem
Przepis na pożywną tarte, świetną na chłodną pogodę. Smak porów, kapusty włoskiej i boczku bardzo dobrze do siebie pasują i dają niepowtarzalne doznania smakowe.