Makaron z suszonymi pomidorami, imbirem i bazylią
Przepis na pyszną pastę z sosem na bazie bulionu, śmietany i wina, z dodatkiem suszonych pomidorów, ziół, imbiru oraz posypaną włoskim serem. Mniam.
1.Zagotuj w dużym garnku dobrze osoloną wodę.
2.Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Dodaj orzeszki pinii i smaż przez 1 do 2 minut, mieszając, do uzyskania złotego koloru. Przełóż orzeszki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
3.Na patelnię wsyp szalotkę i imbir i smaż około 1 minuty, mieszając, aż zacznie pachnieć. Wlej wino i gotuj, mieszając, aż prawie odparuje. Wlej bulion, śmietanę i pomidory, zwiększ ogień na średnio wysoki i gotuj około 2 minut, aż lekko zgęstnieje. Dopraw obficie solą i pieprzem.
4.Gotuj makaron do al dente. Przełóż makaron z garnka na patelnię. Dodaj bazylię i ser i wymieszaj.
5.Posyp orzeszkami pinii i podawaj.
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 i 1/2 łyżki orzeszków pinii
- 1/4 szklanki drobno posiekanej szalotki
- 1 i 1/2 łyżeczki zmielonego świeżego imbiru
- 3 łyżki wytrawnego białego wina
- 1/3 szklanki rosołu drobiowego lub warzywnego
- 1/3 szklanki gęstej śmietany
- 2 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów w oleju
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 170g makaronu fettuccine
- 1/2 szklanki świeżo pokrojonej w cienkie plasterki świeżej bazylii
- 1/4 szklanki drobno startego sera Parmigiano-Reggiano lub Grana Padano