Makaron z suszonymi pomidorami, imbirem i bazylią

Makaron z suszonymi pomidorami, imbirem i bazylią

Przepis na pyszną pastę z sosem na bazie bulionu, śmietany i wina, z dodatkiem suszonych pomidorów, ziół, imbiru oraz posypaną włoskim serem. Mniam.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Zagotuj w dużym garnku dobrze osoloną wodę.

2.Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Dodaj orzeszki pinii i smaż przez 1 do 2 minut, mieszając, do uzyskania złotego koloru. Przełóż orzeszki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

3.Na patelnię wsyp szalotkę i imbir i smaż około 1 minuty, mieszając, aż zacznie pachnieć. Wlej wino i gotuj, mieszając, aż prawie odparuje. Wlej bulion, śmietanę i pomidory, zwiększ ogień na średnio wysoki i gotuj około 2 minut, aż lekko zgęstnieje. Dopraw obficie solą i pieprzem.

4.Gotuj makaron do al dente. Przełóż makaron z garnka na patelnię. Dodaj bazylię i ser i wymieszaj.

5.Posyp orzeszkami pinii i podawaj.


Składniki
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 i 1/2 łyżki orzeszków pinii
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej szalotki
  • 1 i 1/2 łyżeczki zmielonego świeżego imbiru
  • 3 łyżki wytrawnego białego wina
  • 1/3 szklanki rosołu drobiowego lub warzywnego
  • 1/3 szklanki gęstej śmietany
  • 2 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów w oleju
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 170g makaronu fettuccine
  • 1/2 szklanki świeżo pokrojonej w cienkie plasterki świeżej bazylii
  • 1/4 szklanki drobno startego sera Parmigiano-Reggiano lub Grana Padano
"Nie byłem stworzony do myślenia. Byłem stworzony do jedzenia." Ernest Hemingway

Powiązane przepisy dań głównych

Penne ze szparagami, grzybkami shiitake i boczkiem
1godzina
4osoby
Penne ze szparagami, grzybkami shiitake i boczkiem
Makaron na bogato w stylu włoskim, z boczkiem, szparagami, grzybkami shiitake oraz serem Parmigiano-Reggiano
Risotto z groszkiem i pietruszką
1godzina
3osoby
Risotto z groszkiem i pietruszką
Oryginalne risotto z groszkiem, pietruszką, estragonem i innymi ziołami, z dodatkiem sera Parmigiano-Reggiano i śmietanki.
Penne ze szparagami, oliwkami i parmezanem
1godzina
4osoby
Penne ze szparagami, oliwkami i parmezanem
Niezwykle prosty sposób na pożywne danie z makaronem, szparagami i oliwkami, posypane parmezanem z podsmażoną bułką tartą.
Penne z ricottą, rukolą i bazylią
45minut
2osoby
Penne z ricottą, rukolą i bazylią
Parmigiano-Reggiano, ricotta, zioła i skórka z cytryny tworzą bazę dla kremowego i aromatycznego sosu do makaronu. Smacznego!