Makaron z sosem amatriciana
Włoski przepis na pyszny makaron z sosem amatriciana. Smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu dania na obiad lub lunch. Zachęcam do spróbowania.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem.
2.Dodajemy pomidory, 2 szczypty ostrej papryki, sól i smażymy 2 minuty na dużym ogniu.
3.Zmniejszamy ogień na średni i gotujemy 8 – 10 minut, często mieszając.
4.Doprawiamy pieprzem i pietruszką.
5.Podajemy z makaronem i posypujemy świeżo startym serem parmezanem.
Składniki
- 400g makaronu – wstążki, penne lub inny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula
- 70g boczku (najlepiej włoski pancetta)
- puszka pomidorów w kawałkach
- ostra papryka w proszku
- posiekana pietruszka
- ser parmezan
- sól
- pieprz