Makaron z pesto szpinakowym

Makaron z pesto szpinakowym

Szybki przepis na znakomity włoski makaron z pesto szpinakowym, posypany startym serem parmezan lub grana padano oraz orzechami.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Makaron w osolonej wodzie.

2.Szpinak, orzechy włoskie, ser, oliwa z oliwek, sok z cytryny oraz czosnek blendujemy dokładnie na gładką masę. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

3.Odcedzamy makaron. Gotowe pesto dodajemy do makaronu i delikatnie mieszamy.

4.Podajemy na talerze i życzymy smacznego.


Dodatkowe wskazówki:

Danie możemy podawać z startym serem parmezan do posypania oraz z drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

Zamiast makaronu tagliatelle, możemy użyć dowolnego innego, zarówno zwykłego jak i pełnoziarnistego.

Składniki
  • 200g makaronu tagliatelle
  • 60g świeżego szpinaku
  • 40g orzechów włoskich
  • 40g startego sera parmezan lub grana padano
  • 60g oliwy z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
"Przyprawą potrawy jest głód." Cyceron

Podobne przepisy dań głównych

Kurczak z szpinakiem w sosie śmietanowym
45minut
4osoby
Kurczak z szpinakiem w sosie śmietanowym
Prosty przepis na pysznego kurczaka w kremowym sosie śmietanowym, podawanego z szpinakiem i makaronem penne.
Scallopini z indyka
45minut
4osoby
Scallopini z indyka
Scallopini z indyka w panierce z bułki to danie, w którym delikatne plastry indyka są obsmażane na złocisto i podane z chrupiącą panierką. To smaczna i satysfakcjonująca potrawa, która doskonale komponuje się z różnymi dodatkami.
Pasta dyniowa z makaronem
30minut
4osoby
Pasta dyniowa z makaronem
Pasta dyniowa z makaronem to lekka, kremowa i aromatyczna potrawa, która świetnie komponuje się z różnymi rodzajami makaronu. Delikatny smak dyni w połączeniu z przyprawami tworzy wyjątkową kompozycję, która zadowoli podniebienie każdego wielbiciela kulinarnych eksperymentów.
Gulasz z ciecierzycy i szpinaku
30minut
4osoby
Gulasz z ciecierzycy i szpinaku
Przepis na proste, pożywne i zdrowe danie z ciecierzycy, pomidorów i szpinaku.