Makaron z pesto szpinakowym

Makaron z pesto szpinakowym

Szybki przepis na znakomity włoski makaron z pesto szpinakowym, posypany startym serem parmezan lub grana padano oraz orzechami.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Makaron w osolonej wodzie.

2.Szpinak, orzechy włoskie, ser, oliwa z oliwek, sok z cytryny oraz czosnek blendujemy dokładnie na gładką masę. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

3.Odcedzamy makaron. Gotowe pesto dodajemy do makaronu i delikatnie mieszamy.

4.Podajemy na talerze i życzymy smacznego.


Dodatkowe wskazówki:

Danie możemy podawać z startym serem parmezan do posypania oraz z drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

Zamiast makaronu tagliatelle, możemy użyć dowolnego innego, zarówno zwykłego jak i pełnoziarnistego.

Składniki
  • 200g makaronu tagliatelle
  • 60g świeżego szpinaku
  • 40g orzechów włoskich
  • 40g startego sera parmezan lub grana padano
  • 60g oliwy z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
"Gdy nic się nie układa, nie ma lepszego lekarstwa na smutek niż gotowanie." Franz-Olivier Giesbert

Powiązane przepisy dań głównych

Makaron z serem
30minut
2osoby
Makaron z serem
Prosty przepis na makaron z sosem serowym na bazie śmietany i mleka. Pyszne i szybkie danie na co dzień.
Makaron ze świeżym szpinakiem i ricottą
1godzina
2osoby
Makaron ze świeżym szpinakiem i ricottą
Prosty przepis na włoskie danie makaronowe z szpinakiem i sosem serowo-śmietanowym. Pyszne, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Fettuccine z pesto rukolowo-orzechowym
45minut
3osoby
Fettuccine z pesto rukolowo-orzechowym
Włoska potrawa z makaronu Fettuccine z pesto rukolowo-orzechowym. Prosty i przepyszny pomysł na zdrowy obiad.
Lasagne szpinakowe
1.5godziny
4osoby
Lasagne szpinakowe
Pyszna i delikatna lasagne w wersji ze szpinakiem, sosem beszamelowym i posypana serem mozzarella.