Makaron z pesto szpinakowym

Makaron z pesto szpinakowym

Szybki przepis na znakomity włoski makaron z pesto szpinakowym, posypany startym serem parmezan lub grana padano oraz orzechami.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Makaron w osolonej wodzie.

2.Szpinak, orzechy włoskie, ser, oliwa z oliwek, sok z cytryny oraz czosnek blendujemy dokładnie na gładką masę. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

3.Odcedzamy makaron. Gotowe pesto dodajemy do makaronu i delikatnie mieszamy.

4.Podajemy na talerze i życzymy smacznego.


Dodatkowe wskazówki:

Danie możemy podawać z startym serem parmezan do posypania oraz z drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

Zamiast makaronu tagliatelle, możemy użyć dowolnego innego, zarówno zwykłego jak i pełnoziarnistego.

Składniki
  • 200g makaronu tagliatelle
  • 60g świeżego szpinaku
  • 40g orzechów włoskich
  • 40g startego sera parmezan lub grana padano
  • 60g oliwy z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
"W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek." Stanisław Jerzy Lec

Podobne przepisy dań głównych

Makaron Rigatoni w kremowym sosie pomidorowym
45minut
4osoby
Makaron Rigatoni w kremowym sosie pomidorowym
Pasta Rigatoni w kremowym sosie pomidorowym posypana parmezanem i pietruszka. Proste i pożywne danie na co dzień.
Polędwiczki wieprzowe nadziewane szpinakiem i grzybami z sosem śmietanowym
1godzina
4osoby
Polędwiczki wieprzowe nadziewane szpinakiem i grzybami z sosem śmietanowym
Przepis na pyszne roladki z polędwiczki wieprzowej z nadzieniem szpinakowo-grzybowym z parmezanem, podawane z sosem śmietanowym. Doskonałe danie na różnego rodzaju przyjęcia i święta.
Kremowy makaron szpinakowo-grzybowy
1godzina
4osoby
Kremowy makaron szpinakowo-grzybowy
Przepis na pyszny makaron z sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem szpinaku i grzybów. Proste ale pożywne danie obiadowe na co dzień.
Grillowany łosoś z pesto
30minut
4osoby
Grillowany łosoś z pesto
Przepis na pysznego łososia z grilla, podawanego z dodatkiem pesto z rukoli, orzechów włoskich, bazylii i sera Parmigiano-Reggiano.