Makaron z pesto szpinakowym
Szybki przepis na znakomity włoski makaron z pesto szpinakowym, posypany startym serem parmezan lub grana padano oraz orzechami.
1.Makaron w osolonej wodzie.
2.Szpinak, orzechy włoskie, ser, oliwa z oliwek, sok z cytryny oraz czosnek blendujemy dokładnie na gładką masę. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
3.Odcedzamy makaron. Gotowe pesto dodajemy do makaronu i delikatnie mieszamy.
4.Podajemy na talerze i życzymy smacznego.
Danie możemy podawać z startym serem parmezan do posypania oraz z drobno posiekanymi orzechami włoskimi.
Zamiast makaronu tagliatelle, możemy użyć dowolnego innego, zarówno zwykłego jak i pełnoziarnistego.
- 200g makaronu tagliatelle
- 60g świeżego szpinaku
- 40g orzechów włoskich
- 40g startego sera parmezan lub grana padano
- 60g oliwy z oliwek
- łyżeczka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz