Makaron z cukinią w sosie jogurtowo-serowym
Ciekawy przepis ma makaron z cukinią w sosie jogurtowo-serowym z dodatkiem gałki muszkatołowej.
1.W dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą ugotuj makaron farfalle do al dente.
2.Około 1 minuty przed ugotowaniem makaronu dodaj do garnka pokrojoną cukinię. Odcedź farfalle i cukinię, zachowując 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu.
3.W międzyczasie na dużej, głębokiej patelni rozpuść masło. Zdejmij z ognia. Dodaj jogurt grecki i 1 szklankę startego Parmigiano-Reggiano i wymieszaj.
4.Dopraw sos jogurtowy świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
5.Makaron farfalle, cukinię i zarezerwowaną wodę wrzuć na patelnię z sosem jogurtowym. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż sos pokryje makaron.
6.Przełóż do miseczek i podawaj z dodatkowym startego parmezanu.
- 450g makaronu farfalle
- 4 średnie cukinie (około 680g), grubo posiekane
- 4 łyżki masła
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 szklanka świeżo startego sera Parmigiano-Reggiano i więcej do podania
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- sól
- świeżo zmielony pieprz