Makaron z boczkiem i pomidorami
Sprawdzony przepis na smaczne i sycące danie z makaronu w pomidorach z dodatkiem boczku, z aromatycznymi przyprawami, posypany świeżo startym włoskim serem. Aż ślinka cieknie.
1.Pokroić boczek w kostkę i smażyć go na maśle aż do zarumienienia. Dodać cebulę i czosnek i smażyć ok. 5 - 7 minut.
2.Sparzyć pomidory w gorącej wodzie, osuszyć, obrać ze skórki i posiekać.
3.Pomidory dodać do boczku razem z oregano, doprawić do smaku i dusić na małym ogniu ok. 10 - 12 minut. Dodać oliwę.
4.Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i przełożyć do miski.
5.Polać sosem i wymieszać. Podawać posypane serem. Udekorować bazylią.
Jeżeli pomidorki nie będą wystarczająco słodkie, można dosypać odrobinę cukru podczas gotowania. Zamiast zwykłego makaronu można użyć pełnoziarnisty lub razowy.
- makaron uszka lub penne - 450g
- małe, słodkie pomidory - 900g
- kilka plastrów wędzonego boczku
- masło - 60g
- posiekana cebula
- ząbek czosnku, zmiażdżony
- drobno posiekane 3 gałązki oregano lub suszone oregano
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- świeżo starty ser pecorrino
- gałązka bazylii do dekoracji