Makaron ryżowy z kapustą na ostro

Makaron ryżowy z kapustą na ostro

Przepis na danie z kuchni azjatyckiej. Makaron ryżowy na ostro, smażony z kapustą i doprawiany sosem sojowym i Sriracha, z dodatkiem orzeszków i limonki. Warto spróbować,

Sposób przygotowania potrawy:

1.Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i opłucz gorącą wodą. Wlej 1 łyżkę oleju i odstaw.

2.W międzyczasie w misce ubij jajka z 1 łyżką cukru i 1/4 łyżeczki soli. W małej misce wymieszaj pozostałe 2 łyżki cukru, sos sojowy, ocet, masło orzechowe i sos Sriracha.

3.Podgrzej pozostałe 2 łyżki oleju w woku na dużym ogniu. Dodaj kapustę i smaż, aż zacznie mięknąć, około 2 minut. Dodaj szalotki i czosnek i smaż przez 5 do 10 sekund, aż zacznie pachnieć. Przełożyć do dużego naczynia.

4.Wlej jajka do woka i mieszaj przez 1 do 2 minut. Przełóż do naczynia z warzywami i wymieszaj.

5.Włóż ugotowany makaron do woka, dodaj mieszankę sosu sojowego i wymieszaj szczypcami, podsmaż około 1 minuty.

6.Dodaj jajka i warzywa, wymieszaj i podgrzej kolejną minutę.

7.Zdejmij z ognia i wymieszaj z orzeszkami ziemnymi i sokiem z limonki.

8.Podawaj z ćwiartkami limonki.


Składniki
  • 230g makaronu ryżowego
  • 180g szatkowanej kapusty
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 duże jajka
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu Sriracha
  • 3 średnie szalotki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 3 średnie ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 szklanka niesolonych orzeszków ziemnych, posiekanych
  • 1 łyżka świeżego soku z limonki
  • sól
  • ćwiartki limonki, do podania
"Gotowanie jest jak miłość. Należy do niego podejść bez opamiętania albo nie podchodzić wcale." Harriet van Horne

Podobne przepisy dań głównych

Pierogi z kapustą i grzybami
2godziny
6osób
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami to klasyczne danie kuchni polskiej, pełne aromatycznej kiszonej kapusty i wyrazistego smaku suszonych grzybów. Delikatne, cienkie ciasto otacza wnętrze wypełnione soczystym farszem. Smacznego.
Gołąbki
2.5godziny
6osób
Gołąbki
Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, popularne zwłaszcza podczas świąt i uroczystości rodzinnych. Charakteryzują się delikatnymi liśćmi kapusty, wypełnionymi soczystym farszem z mięsa mielonego, ryżu i aromatycznych przypraw. Całość jest pieczona w sosie pomidorowym, który nadaje potrawie wyjątkowy smak.
Bigos
45minut
6osób
Bigos
Przepis na pyszny i sycący staropolski bigos. Klasyczna i tradycyjna polska potrawa, która doskonale nadaje się na zimowe dni oraz na świąteczny stół.
Kurczak z warzywami w sosie pomidorowo-rybnym
2.5godziny
4osoby
Kurczak z warzywami w sosie pomidorowo-rybnym
Pyszna potrawka z kurczaka, duszonego z warzywami w sosie pomidorowo-rybnym z przyprawami. Świetny pomysł na codzienny lub świąteczny obiad.