Makaron ryżowy z kapustą na ostro
Przepis na danie z kuchni azjatyckiej. Makaron ryżowy na ostro, smażony z kapustą i doprawiany sosem sojowym i Sriracha, z dodatkiem orzeszków i limonki. Warto spróbować,
1.Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i opłucz gorącą wodą. Wlej 1 łyżkę oleju i odstaw.
2.W międzyczasie w misce ubij jajka z 1 łyżką cukru i 1/4 łyżeczki soli. W małej misce wymieszaj pozostałe 2 łyżki cukru, sos sojowy, ocet, masło orzechowe i sos Sriracha.
3.Podgrzej pozostałe 2 łyżki oleju w woku na dużym ogniu. Dodaj kapustę i smaż, aż zacznie mięknąć, około 2 minut. Dodaj szalotki i czosnek i smaż przez 5 do 10 sekund, aż zacznie pachnieć. Przełożyć do dużego naczynia.
4.Wlej jajka do woka i mieszaj przez 1 do 2 minut. Przełóż do naczynia z warzywami i wymieszaj.
5.Włóż ugotowany makaron do woka, dodaj mieszankę sosu sojowego i wymieszaj szczypcami, podsmaż około 1 minuty.
6.Dodaj jajka i warzywa, wymieszaj i podgrzej kolejną minutę.
7.Zdejmij z ognia i wymieszaj z orzeszkami ziemnymi i sokiem z limonki.
8.Podawaj z ćwiartkami limonki.
- 230g makaronu ryżowego
- 180g szatkowanej kapusty
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 4 duże jajka
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka sosu Sriracha
- 3 średnie szalotki, pokrojone w cienkie plasterki
- 3 średnie ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/2 szklanka niesolonych orzeszków ziemnych, posiekanych
- 1 łyżka świeżego soku z limonki
- sól
- ćwiartki limonki, do podania