Makaron ryżowy z kapustą na ostro

Makaron ryżowy z kapustą na ostro

Przepis na danie z kuchni azjatyckiej. Makaron ryżowy na ostro, smażony z kapustą i doprawiany sosem sojowym i Sriracha, z dodatkiem orzeszków i limonki. Warto spróbować,

Sposób przygotowania potrawy:

1.Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i opłucz gorącą wodą. Wlej 1 łyżkę oleju i odstaw.

2.W międzyczasie w misce ubij jajka z 1 łyżką cukru i 1/4 łyżeczki soli. W małej misce wymieszaj pozostałe 2 łyżki cukru, sos sojowy, ocet, masło orzechowe i sos Sriracha.

3.Podgrzej pozostałe 2 łyżki oleju w woku na dużym ogniu. Dodaj kapustę i smaż, aż zacznie mięknąć, około 2 minut. Dodaj szalotki i czosnek i smaż przez 5 do 10 sekund, aż zacznie pachnieć. Przełożyć do dużego naczynia.

4.Wlej jajka do woka i mieszaj przez 1 do 2 minut. Przełóż do naczynia z warzywami i wymieszaj.

5.Włóż ugotowany makaron do woka, dodaj mieszankę sosu sojowego i wymieszaj szczypcami, podsmaż około 1 minuty.

6.Dodaj jajka i warzywa, wymieszaj i podgrzej kolejną minutę.

7.Zdejmij z ognia i wymieszaj z orzeszkami ziemnymi i sokiem z limonki.

8.Podawaj z ćwiartkami limonki.


Składniki
  • 230g makaronu ryżowego
  • 180g szatkowanej kapusty
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 duże jajka
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu Sriracha
  • 3 średnie szalotki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 3 średnie ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 szklanka niesolonych orzeszków ziemnych, posiekanych
  • 1 łyżka świeżego soku z limonki
  • sól
  • ćwiartki limonki, do podania
"Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!" Julia Child

Powiązane przepisy dań głównych

Grillowane piersi kurczaka z masłem kolendrowo-limonkowym
30minut
2osoby
Grillowane piersi kurczaka z masłem kolendrowo-limonkowym
Smaczny i prosty sposób na kurczaka z grilla z dodatkiem ziołowego masła z limonką.