Makaron Rotini z cukinią, pomidorem i czerwoną papryką

Makaron Rotini z cukinią, pomidorem i czerwoną papryką

Pyszny makaron z sosem śmietanowym z warzywami i serem Parmigiano-Reggiano. Super pomysł na pożywny obiad lub lunch.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W dużym garnku zagotuj wodę i posól.

2.Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i podsmaż, mieszając, aż zmięknie, około 2 minut. Dodaj pomidory, cukinię, paprykę, czosnek, 2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki. pieprz i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie, około 7 minut.

3.Wlej gęstą śmietanę, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, przez kolejne 7 minut. Dodaj ser, bazylię i skórkę z cytryny.

4.W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu do al dente.

5.Odcedź makaron i pozostaw w garnku. Wlej sos z warzywami i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp dodatkowym serem i podawaj.


Dodatkowe wskazówki:

Aby danie było jeszcze bardziej obfite, dodaj pokrojonego w kostkę grillowanego kurczaka.

Składniki
  • 450g makaronu Rotini (lub świderki)
  • 1 mała biała cebula pokrojona na dość drobno
  • 4 dojrzałe pomidory, wydrążone i pokrojone w 1-cm kostki
  • 1 średnia cukinia, pokrojona w 1-cm kostkę
  • 1 duża czerwona papryka, wydrążona i pokrojona w 1-cm kostkę
  • 2 średnie ząbki czosnku, drobno posiekane
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 szklanki gęstej śmietany
  • 50g sera Parmigiano-Reggiano, drobno starty + dodatkowo przy podaniu dania
  • 1/2 szklanki posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka stołowa drobno startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
"W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek." Stanisław Jerzy Lec

Powiązane przepisy dań głównych

Risotto z groszkiem i pietruszką
1godzina
3osoby
Risotto z groszkiem i pietruszką
Oryginalne risotto z groszkiem, pietruszką, estragonem i innymi ziołami, z dodatkiem sera Parmigiano-Reggiano i śmietanki.
Penne ze szparagami, oliwkami i parmezanem
1godzina
4osoby
Penne ze szparagami, oliwkami i parmezanem
Niezwykle prosty sposób na pożywne danie z makaronem, szparagami i oliwkami, posypane parmezanem z podsmażoną bułką tartą.
Kurczak z ciecierzycą i chorizo
1godzina
4osoby
Kurczak z ciecierzycą i chorizo
Potrawka z kurczakiem w stylu hiszpańskim, z kiełbaską chorizo, pomidorami, ciecierzycą i ziołami.
Penne z ricottą, rukolą i bazylią
45minut
2osoby
Penne z ricottą, rukolą i bazylią
Parmigiano-Reggiano, ricotta, zioła i skórka z cytryny tworzą bazę dla kremowego i aromatycznego sosu do makaronu. Smacznego!