Makaron Rotini z cukinią, pomidorem i czerwoną papryką
Pyszny makaron z sosem śmietanowym z warzywami i serem Parmigiano-Reggiano. Super pomysł na pożywny obiad lub lunch.
1.W dużym garnku zagotuj wodę i posól.
2.Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i podsmaż, mieszając, aż zmięknie, około 2 minut. Dodaj pomidory, cukinię, paprykę, czosnek, 2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki. pieprz i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie, około 7 minut.
3.Wlej gęstą śmietanę, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, przez kolejne 7 minut. Dodaj ser, bazylię i skórkę z cytryny.
4.W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu do al dente.
5.Odcedź makaron i pozostaw w garnku. Wlej sos z warzywami i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp dodatkowym serem i podawaj.
Aby danie było jeszcze bardziej obfite, dodaj pokrojonego w kostkę grillowanego kurczaka.
- 450g makaronu Rotini (lub świderki)
- 1 mała biała cebula pokrojona na dość drobno
- 4 dojrzałe pomidory, wydrążone i pokrojone w 1-cm kostki
- 1 średnia cukinia, pokrojona w 1-cm kostkę
- 1 duża czerwona papryka, wydrążona i pokrojona w 1-cm kostkę
- 2 średnie ząbki czosnku, drobno posiekane
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 szklanki gęstej śmietany
- 50g sera Parmigiano-Reggiano, drobno starty + dodatkowo przy podaniu dania
- 1/2 szklanki posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżka stołowa drobno startej skórki z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól