Łosoś z plackiem z cukini i sosem koperkowym
Oryginalny przepis na łososia podawanego z plackiem z cukini, polanego sosem koperkowym. Danie jest mało kaloryczne, przez co idealne dla osób trzymających dietę.
1.Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2.Do cukinii dodać jajko, mąkę, pieprz, sól i dokładnie wymieszać.
3.Na rozgrzanej patelni smażyć uformowane z cukiniowej masy placuszki.
4.W rondelku rozgrzać wodę i dodać do niej łyżkę soli, pieprz, koperek, pietruszkę i lubczyk.
5.Gdy woda delikatnie zaczyna wrzeć, wkładamy oczyszczone filety łososia tak, by całkowicie zanurzyły się w naszej „solance”. Uwaga! Woda nie może kipieć, dlatego po wrzuceniu ryby należy zmniejszyć ogień. Parzymy łososia ok. 6-7 minut.
6.Na talerzu układamy placuszki i wyjętego z kąpieli solankowej łososia.
7.W małej miseczce mieszamy jogurt naturalny z koperkiem. Polewamy rybę sosem koperkowym lub podajemy obok.
- 30 dag świeżego fileta z łososia
- 1 łyżka soli
- szczypta pieprzu
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- szczypta lubczyku
- 2 szkl. wody
- 2 małe cukinie (2x20dag)
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
- łyżka posiekanego koperku
- sól
- pieprz