Kurczak BBQ w marynacie z czerwonego wina
Prosty przepis na kurczaka sosie grillowym z czerwonego wina, ketchupu, chile, czosnkiem i szalotką. Palce lizać.
1.W średnim rondlu podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj szalotki i czosnek, smaż na umiarkowanym ogniu, mieszając, aż zmiękną, przez 3 do 5 minut.
2.Dodaj ketchup, wino, cukier, chipotle i musztardę. Doprowadź do wrzenia na umiarkowanie dużym ogniu, następnie duś około 15 minut na małym ogniu, często mieszając, aż zgęstnieje.
3.Lekko ostudź, a następnie zmiksuj w blenderze na gładki sos. Dopraw solą i pieprzem.
4.Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż folią dużą blachę do pieczenia i połóż na niej ruszt do pieczenia. Dopraw kurczaka solą i pieprzem i połóż na ruszcie. Piecz przez 15 minut, aż skórka lekko się zarumieni.
5.Posmaruj kurczaka sosem i piecz przez kolejne 40 minut, obracając i podlewając co 10 minut. Przełóż na półmisek i podawaj.
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, plus więcej do posmarowania
- 2 posiekane szalotki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 szklanka ketchupu
- 1 szklanka wina, np. Pinot Noir
- 2 łyżki jasnobrązowego cukru
- 1 chile chipotle w sosie adobo, posiekane i posiekane
- 1 łyżka musztardy Dijon
- sól
- pieprz
- 12 podudzi i udek kurczaka