Kotlety wieprzowe w sosie musztardowym

Kotlety wieprzowe w sosie musztardowym

Soczyste kotlety wieprzowe podawane z kremowym sosem musztardowym. Najlepiej podawać je z ryżem lub makaronem. Smacznego!

Sposób przygotowania potrawy:

1.Lekko dopraw kotlety solą i pieprzem i obtocz mąką, strzepując nadmiar.

2.Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek na średnim ogniu. Gdy tłuszcz się dobrze rozgrzeje, połóż kotlety wieprzowe i smaż, obracając, aż staną się złociste z obu stron.

3.Wylej tłuszcz z patelni, dolej wino i zwiększ ogień do średnio wysokiego. Gotuj przez 2 do 3 minut, aż wino zredukuje się do około 2 łyżek stołowych.

4.Dodaj śmietankę, bulion z kurczaka i musztardę. Wymieszaj i gotuj do około 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

5.Połóż wieprzowinę na patelnię z sosem, obróć kilka razy, a następnie przełóż z powrotem na półmisek. Polej kotlety pozostałym na patelni sosem i podawaj.


Składniki
  • 8 kotletów wieprzowych bez kości o grubości 1,5 cm
  • mąka uniwersalna
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1/4 szklanki musztardy
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą." Henryk Sienkiewicz

Powiązane przepisy dań głównych

Kurczak w panierce preclowej z sosem musztardowo-koperkowym
30minut
4osoby
Kurczak w panierce preclowej z sosem musztardowo-koperkowym
Ciekawy przepis na kurczaka z dipem musztardowo-koperkowym, z dodatkiem miodu i majonezu. Świetny pomysł na smaczny lunch.