Kotlety wieprzowe w sosie musztardowym
Soczyste kotlety wieprzowe podawane z kremowym sosem musztardowym. Najlepiej podawać je z ryżem lub makaronem. Smacznego!
1.Lekko dopraw kotlety solą i pieprzem i obtocz mąką, strzepując nadmiar.
2.Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek na średnim ogniu. Gdy tłuszcz się dobrze rozgrzeje, połóż kotlety wieprzowe i smaż, obracając, aż staną się złociste z obu stron.
3.Wylej tłuszcz z patelni, dolej wino i zwiększ ogień do średnio wysokiego. Gotuj przez 2 do 3 minut, aż wino zredukuje się do około 2 łyżek stołowych.
4.Dodaj śmietankę, bulion z kurczaka i musztardę. Wymieszaj i gotuj do około 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
5.Połóż wieprzowinę na patelnię z sosem, obróć kilka razy, a następnie przełóż z powrotem na półmisek. Polej kotlety pozostałym na patelni sosem i podawaj.
- 8 kotletów wieprzowych bez kości o grubości 1,5 cm
- mąka uniwersalna
- 1 łyżka masła
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 3/4 szklanki śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
- 1/4 szklanki musztardy
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz