Gulasz wołowy w sosie z porto, winem i borowikami
Pyszny gulasz wołowy w sosie przygotowanym na bazie bulionu, czerwonego wina i porto z dodatkiem borowików, grzybków shiitake oraz warzywami, ziołami i przyprawami.
1.W dużej misce wymieszaj karkówkę z cebulą, czosnkiem, gałązkami tymianku, liśćmi laurowymi, 1 szklankę oliwy z oliwek i 1 szklankę czerwonego wina. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj plastikową folią i wstaw do lodówki na noc.
2.Odcedź mięso z marynaty i połóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, osusz. Nie wyrzucaj marynaty.
3.Do rondelka wrzuć suszone borowiki i zalej szklanką porto. Gotuj na umiarkowanym ogniu przez około 2-3 minuty, aż borowiki lekko zmiękną. Zdejmij z ognia i ostudź.
4.Wyłów grzyby i wrzuć je do robota kuchennego. Dodaj przecier pomidorowy i połowę porto po moczeniu borowików (nie wylewaj resztę porto). Grzyby z przecierem pomidorowym zmiksuj do gładkiej konsystencji.
5.Na głębokiej patelni podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Dodaj bekon i smaż około 5 minut na umiarkowanie dużym ogniu, aż będzie chrupiący.
6.Dodaj mieszankę cebuli oraz seler i gotuj około 8 minut na umiarkowanie dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż seler zmięknie. Za pomocą łyżki cedzakowej przenieś warzywa i boczek do miski.
7.W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Mięso oprósz mąką, strząśnij nadmiar. Dodaj połowę mięsa do garnka i smaż około 10 minut na umiarkowanie dużym ogniu, aż mięso się zrumieni. Przełóż do miski z mieszanką cebulowo-bekonową. Zmniejsz ogień do umiarkowanego i zrumień pozostałe mięso.
8.Włóż z powrotem całe mięso i cebulę do garnka i wymieszaj. Dodaj pastę z borowików i mieszając duś przez 1 minutę.
9.Dodaj marchewki i pokrojone w plasterki kapelusze grzybków shiitake. Wlej bulion, pozostałe czerwone wino i pozostały płyn po moczeniu borowików. Wymieszaj i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem.
10.Przykryj i gotuj przez około 2 godzin na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wyrzucić gałązki tymianku i liście laurowe.
11.Zdejmij pokrywkę i gotuj na umiarkowanym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Dodaj pietruszkę i 2 łyżeczki posiekanego tymianku, dopraw solą i pieprzem.
12.Podawaj do zjedzenia z ulubionymi dodatkami.
- 1,5kg karkówki wołowej, odtłuszczonej, mięso pokrojone na 2-3cm kawałki
- 2 duże cebule, grubo posiekane
- 4 duże ząbki czosnku, cienko pokrojone
- 4 gałązki tymianku plus 2 łyżeczki drobno posiekanych liści tymianku
- 2 liście laurowe
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 750ml wytrawnego czerwonego wina
- 1/2 szklanki suszonych borowików
- 1 szklanka rubinowego porto
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 plastry grubo pokrojonego boczku, pokrojonego na 2cm kawałki
- 2 żeberka selera, drobno posiekane
- 1/2 szklanki mąki
- 2 duże marchewki, pokrojone w 2cm kawałki
- 4 duże grzyby shiitake, łodygi odkrojone, kapelusze pokrojone w cienkie plasterki
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- świeżo zmielony pieprz