Gulasz wołowy w sosie z porto, winem i borowikami

Gulasz wołowy w sosie z porto, winem i borowikami

Pyszny gulasz wołowy w sosie przygotowanym na bazie bulionu, czerwonego wina i porto z dodatkiem borowików, grzybków shiitake oraz warzywami, ziołami i przyprawami.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W dużej misce wymieszaj karkówkę z cebulą, czosnkiem, gałązkami tymianku, liśćmi laurowymi, 1 szklankę oliwy z oliwek i 1 szklankę czerwonego wina. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj plastikową folią i wstaw do lodówki na noc.

2.Odcedź mięso z marynaty i połóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, osusz. Nie wyrzucaj marynaty.

3.Do rondelka wrzuć suszone borowiki i zalej szklanką porto. Gotuj na umiarkowanym ogniu przez około 2-3 minuty, aż borowiki lekko zmiękną. Zdejmij z ognia i ostudź.

4.Wyłów grzyby i wrzuć je do robota kuchennego. Dodaj przecier pomidorowy i połowę porto po moczeniu borowików (nie wylewaj resztę porto). Grzyby z przecierem pomidorowym zmiksuj do gładkiej konsystencji.

5.Na głębokiej patelni podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Dodaj bekon i smaż około 5 minut na umiarkowanie dużym ogniu, aż będzie chrupiący.

6.Dodaj mieszankę cebuli oraz seler i gotuj około 8 minut na umiarkowanie dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż seler zmięknie. Za pomocą łyżki cedzakowej przenieś warzywa i boczek do miski.

7.W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Mięso oprósz mąką, strząśnij nadmiar. Dodaj połowę mięsa do garnka i smaż około 10 minut na umiarkowanie dużym ogniu, aż mięso się zrumieni. Przełóż do miski z mieszanką cebulowo-bekonową. Zmniejsz ogień do umiarkowanego i zrumień pozostałe mięso.

8.Włóż z powrotem całe mięso i cebulę do garnka i wymieszaj. Dodaj pastę z borowików i mieszając duś przez 1 minutę.

9.Dodaj marchewki i pokrojone w plasterki kapelusze grzybków shiitake. Wlej bulion, pozostałe czerwone wino i pozostały płyn po moczeniu borowików. Wymieszaj i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem.

10.Przykryj i gotuj przez około 2 godzin na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wyrzucić gałązki tymianku i liście laurowe.

11.Zdejmij pokrywkę i gotuj na umiarkowanym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Dodaj pietruszkę i 2 łyżeczki posiekanego tymianku, dopraw solą i pieprzem.

12.Podawaj do zjedzenia z ulubionymi dodatkami.


Składniki
  • 1,5kg karkówki wołowej, odtłuszczonej, mięso pokrojone na 2-3cm kawałki
  • 2 duże cebule, grubo posiekane
  • 4 duże ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • 4 gałązki tymianku plus 2 łyżeczki drobno posiekanych liści tymianku
  • 2 liście laurowe
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 750ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1/2 szklanki suszonych borowików
  • 1 szklanka rubinowego porto
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 plastry grubo pokrojonego boczku, pokrojonego na 2cm kawałki
  • 2 żeberka selera, drobno posiekane
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 duże marchewki, pokrojone w 2cm kawałki
  • 4 duże grzyby shiitake, łodygi odkrojone, kapelusze pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
"W czasie uczty nie opowiadaj, jak należy jeść, lecz jedz, jak należy." Epiktet

Podobne przepisy dań głównych

Makaron z sosem Bolognese
1.5godziny
6osób
Makaron z sosem Bolognese
Wspaniały przepis na makaron Bolognese, zawierający tradycyjne połączenie mielonej wołowiny, wieprzowiny, cielęciny, pancetty i pomidorów, przypraw z czerwonym winem.
Makaron orzo z grzybami i karmelizowaną cebulą
1godzina
4osoby
Makaron orzo z grzybami i karmelizowaną cebulą
Ciekawa potrawa z makaronu orzo z grzybkami cremini z karmelizowana cebulką, ziołami i serem Parmigiano-Reggiano.