Grillowany łosoś w stylu tajskim z nektarynkami
Przepis na grillowanego łososia z glazurą tajską, podawany z nektarynkami. Ciekawy pomysł na grilla.
1.W średniej misce wymieszaj miso, mirin, ocet, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę oleju, imbir i sos sriracha. Umyj filety z łososia, włóż płytkiego pojemnika i polej ryby mieszanką, a następnie dokładnie obtocz każdy filet. Przykryj i wstaw do lodówki na 1 do 2 godzin.
2.W międzyczasie rozpal grilla na węgiel drzewny lub na gaz.
3.Krótko przed grillowaniem łososia wrzuć do miski pokrojone w plasterki nektarynki, bazylię, 1 łyżkę miodu, sok z limonki i 1 łyżkę oleju. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na bok.
4.Gdy grill jest gotowy, wyjmij łososia z pojemnika i zeskrob nadmiar sosu ze skórki filetów (nie musisz usuwać wszystkiego, tylko nadmiar grudek.) Naoliw ruszt grilla. Połóż łososia na grillu skórą do dołu. Nie przesuwaj ani nie odwracaj filetów. Natychmiast przykryj grill i griluj przez około 8 do 10 minut, aż filety zostaną dokładnie usmażone.
5.Za pomocą szpatułki przenieś filety na talerze. Nałóż na nie trochę nektarynek i podawać z ćwiartkami limonki.
- 4 filety z łososia ze skórą (ok. 170g każdy)
- 1/3 szklanki + 1 łyżka czerwonej pasty miso
- 3 łyżki przyprawy mirin
- 2 łyżki octu ryżowego
- miód
- olej roślinny
- 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka sosu Sriracha
- 3 średnie nektarynki, pokrojone w cienkie plasterki
- 1/3 szklanki pokrojonej w cienkie plasterki bazylii tajskiej
- 1 łyżka świeżego soku z limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 ćwiartki limonki, do podania