Grillowany kurczak z musztardą i rozmarynem
Szybki i pyszny kurczak na grilla z marynatą majonezowo-musztardową i rozmarynem.
1.Rozgrzej grill (gazowy, węglowy lub na drewno).
2.Umyj mięso i osusz. Filety z kurczaka pokrój na podłużne kawałki .Włóż kurczaka do dużej miski i dopraw 1.5 łyżeczką soli i dużą ilością grubo zmielonego pieprzu. Dodaj musztardę, majonez i rozmaryn i wszystko dokładnie wymieszaj.
3.Połóż kawałki kurczaka na grillu. Przykryj grill i grilluj mięso z jednej strony, aż utworzą się złotobrązowe ślady grilla (ok. 2 do 3 minut). Obróć kurczaka o 90 stopni i grilluj przez kolejne 2 do 3 minut (aby uzyskać krzyżyk ze złotymi śladami grilla). To samo powtórz z drugiej strony kurczaka. Kurczak powinien być jędrny i złotobrązowy. Ułóż na talerzu i serwuj gościom z dodatkiem pieczywa oraz ulubionej sałatki.
Jeżeli wolisz, możesz również usmażyć na patelni grillowej z odrobiną oliwy z oliwek, ale zdecydowanie kurczak jest smaczniejszy p[o przygotowaniu z użyciem prawdziwego grilla.
- ok. 1.5kg piersi lub udka z kurczaka, opłukane i osuszone
- 1/3 szklanki musztardy dijon
- 1/3 szklanki majonezu
- 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
- czarny pieprz, grubo zmielony
- sól