Zupa z cukinii
Prosta i pożywna zupa z cukinii. Wyjątkowo jedwabista i kremowa bez dodatku śmietanki.
1.W dużym rondlu roztop masło i wlej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, dopraw solą i pieprzem i smaż 7-8 minut na małym ogniu, często mieszając, aż zmiękną.
2.Zwiększ ogień do średniego, dodaj cukinię i smaż około 10 minut, często mieszając, aż warzywa zmiękną.
3.Wlej bulion i 1,5 szklanki wody i zagotuj; gotuj około 10 minut, aż cukinia będzie bardzo miękka.
4.Zmiksuj dokładnie warzywa za pomocą blendera. Przelej zupę do rondla i dopraw solą i pieprzem.
5.Zupę podawaj na gorąco lub nieco schłodzoną, przybraną cukinią julienne.
- 700g cukinii, przekrojonej wzdłuż na pół i pokrojonej w plastry o grubości 0,5 cm
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki
- świeżo zmielony pieprz
- 2/3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- surowa cukinia julienne do przybrania
- sól