Zupa z cukinii

Zupa z cukinii

Prosta i pożywna zupa z cukinii. Wyjątkowo jedwabista i kremowa bez dodatku śmietanki.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W dużym rondlu roztop masło i wlej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, dopraw solą i pieprzem i smaż 7-8 minut na małym ogniu, często mieszając, aż zmiękną.

2.Zwiększ ogień do średniego, dodaj cukinię i smaż około 10 minut, często mieszając, aż warzywa zmiękną.

3.Wlej bulion i 1,5 szklanki wody i zagotuj; gotuj około 10 minut, aż cukinia będzie bardzo miękka.

4.Zmiksuj dokładnie warzywa za pomocą blendera. Przelej zupę do rondla i dopraw solą i pieprzem.

5.Zupę podawaj na gorąco lub nieco schłodzoną, przybraną cukinią julienne.


Składniki
  • 700g cukinii, przekrojonej wzdłuż na pół i pokrojonej w plastry o grubości 0,5 cm
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • surowa cukinia julienne do przybrania
  • sól
"Gdy nic się nie układa, nie ma lepszego lekarstwa na smutek niż gotowanie." Franz-Olivier Giesbert