Zupa z cukinii i rukwi wodnej

Zupa z cukinii i rukwi wodnej

Przepis na pyszną i pożywną wiosenną zupę z cukinii i rukwi wodnej.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i nitki szafranu, smaż na umiarkowanym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie.

2.Wlej bulion i dodaj pokrojoną cukinię, doprowadzić do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, aż cukinia będzie miękka. Dodaj rukiew i gotuj jeszcze przez około 5 minut.

3.Łyżką cedzakową przełóż cebulę, cukinię i rukiew wodną do blendera. Dodaj śmietanę i 1/2 szklanki bulionu. Zmiksuj na gładką masę.

4.Przełóż puree z powrotem do rondelka i dopraw solą oraz pieprzem. Podgrzej zupę i rozlej chochlą do miseczek.


Składniki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • około 10 nitek szafranu, posiekane
  • 450g grubo posiekanej cukinii
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 200g posiekanej rukwi wodnej
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
"Kto lubi jeść dobrze, może z głodu umrzeć." Konfucjusz

Podobne przepisy zup

Zupa z cukinii
45minut
4osoby
Zupa z cukinii
Prosta i pożywna zupa z cukinii. Wyjątkowo jedwabista i kremowa bez dodatku śmietanki.