Zupa z cukinii i rukwi wodnej
Przepis na pyszną i pożywną wiosenną zupę z cukinii i rukwi wodnej.
1.W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i nitki szafranu, smaż na umiarkowanym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie.
2.Wlej bulion i dodaj pokrojoną cukinię, doprowadzić do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, aż cukinia będzie miękka. Dodaj rukiew i gotuj jeszcze przez około 5 minut.
3.Łyżką cedzakową przełóż cebulę, cukinię i rukiew wodną do blendera. Dodaj śmietanę i 1/2 szklanki bulionu. Zmiksuj na gładką masę.
4.Przełóż puree z powrotem do rondelka i dopraw solą oraz pieprzem. Podgrzej zupę i rozlej chochlą do miseczek.
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- około 10 nitek szafranu, posiekane
- 450g grubo posiekanej cukinii
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 200g posiekanej rukwi wodnej
- 1 łyżka gęstej śmietany
- sól
- świeżo zmielony pieprz