Zupa porowa z mięsnymi kulkami

Zupy Obiady Mięsne
1godzina
4osoby
łatwy

Zupa porowa z mięsnymi kulkami

Polecamy do przygotowania pożywną zupę porową z mięsnymi kulkami wieprzowymi.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Pora drobno kroimy i podsmażamy w garnku na odrobinie masła.

2.Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym na bardzo drobno czosnkiem. Lepimy małe mięsne kuleczki.

3.Do podsmażonego pora wlewamy wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy kulki mięsne i gotujemy na średnim ogniu około 30 minut.

4.Do zupy wsypujemy makaron i gotujemy około 3 minuty.

5.Dodajemy śmietanę wymieszaną w kubku z odrobiną ciepłej zupy. Całość mieszamy i gotujemy kolejne 2 minutu.

6.Rozlewamy do talerzy lub miseczek i podajemy do zjedzenia z świeżym pieczywem lub tostami.


Składniki
  • 30dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 szklanka makaronu świderki
  • kawałek pora (ok. 10 cm)
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka masła
  • 1 litr wody
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie." Jean-Jacques Rousseau