Zupa porowa z mięsnymi kulkami
Polecamy do przygotowania pożywną zupę porową z mięsnymi kulkami wieprzowymi.
1.Pora drobno kroimy i podsmażamy w garnku na odrobinie masła.
2.Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym na bardzo drobno czosnkiem. Lepimy małe mięsne kuleczki.
3.Do podsmażonego pora wlewamy wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy kulki mięsne i gotujemy na średnim ogniu około 30 minut.
4.Do zupy wsypujemy makaron i gotujemy około 3 minuty.
5.Dodajemy śmietanę wymieszaną w kubku z odrobiną ciepłej zupy. Całość mieszamy i gotujemy kolejne 2 minutu.
6.Rozlewamy do talerzy lub miseczek i podajemy do zjedzenia z świeżym pieczywem lub tostami.
- 30dag mięsa mielonego wieprzowego
- 1 szklanka makaronu świderki
- kawałek pora (ok. 10 cm)
- 2 łyżki śmietany
- łyżka masła
- 1 litr wody
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz