Orientalna zupa z kurczaka i kapusty kimchi
Przepis na azjatycką zupę z kurczakiem, kapustą kimchi oraz grzybkami shiitake lub shimeji.
1.Pokrój kurczaka w poprzek na 4 kawałki.
2.W 5-litrowym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj grzyby, kurczaka i smaż około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż się zrumienią. Dodaj imbir i dalej smaż przez około 1 minutę.
3.Wlej rosół z kurczaka, dodaj przyprawę mirin i 2 szklanki wody. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu, około 15 minut.
4.Wyłów mięso z zupy i posiekaj na mniejsze kawałki. Z powrotem włóż kurczaka do garnka. Wyłącz ogień i wymieszaj zupę z kimchi i pastą miso.
5.Podawaj z pokrojoną na cienkie plastry szalotką.
- 1 łyżka oleju roślinnego
- około 1 szklanka cienko pokrojonych grzybów shiitake lub całych grzybków shimeji
- 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
- około 1 litr rosołu z kurczaka
- 1/4 szklanki przyprawy mirin
- 1 duży filet z piersi kurczaka
- 2 szklanki kapusty kimchi, odsączonej i posiekanej
- 2 łyżki białej pasty miso
- 3 szalotki