Orientalna zupa z kurczaka i kapusty kimchi

Orientalna zupa z kurczaka i kapusty kimchi

Przepis na azjatycką zupę z kurczakiem, kapustą kimchi oraz grzybkami shiitake lub shimeji.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Pokrój kurczaka w poprzek na 4 kawałki.

2.W 5-litrowym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj grzyby, kurczaka i smaż około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż się zrumienią. Dodaj imbir i dalej smaż przez około 1 minutę.

3.Wlej rosół z kurczaka, dodaj przyprawę mirin i 2 szklanki wody. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu, około 15 minut.

4.Wyłów mięso z zupy i posiekaj na mniejsze kawałki. Z powrotem włóż kurczaka do garnka. Wyłącz ogień i wymieszaj zupę z kimchi i pastą miso.

5.Podawaj z pokrojoną na cienkie plastry szalotką.


Składniki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • około 1 szklanka cienko pokrojonych grzybów shiitake lub całych grzybków shimeji
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
  • około 1 litr rosołu z kurczaka
  • 1/4 szklanki przyprawy mirin
  • 1 duży filet z piersi kurczaka
  • 2 szklanki kapusty kimchi, odsączonej i posiekanej
  • 2 łyżki białej pasty miso
  • 3 szalotki
"Przyprawą potrawy jest głód." Cyceron