Przepiórcze jajko sadzone na bagietce
Świetna przekąska lub przystawka z sadzonego jajka przepiórczego na bagietce, zapiekanej z serem. Coś pysznego dla każdego.
1.Rozgrzej piekarnik do 200°C i ustaw blachę na środku piekarnika. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
2.Użyj ostrego noża, aby wyciąć na środku każdej kanapki 2 lub 3 centymetrowe okrągłe dziury. Posmaruj masłem obie strony bagietki. Ułóż kromki na blasze do pieczenia i lekko podpiecz w piekarniku przez 3 do 4 minut.
3.Wsyp trochę startego sera Havarti do każdego z otworów w kromkach. Następnie do każdego otworu wbij po 1 jajku przepiórczym. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Równomiernie posyp kromki serem.
4.Piecz 5 do 7 minut, aż ser się rozpuści, a białka jajek stwardnieją, ale żółtka będą nadal lekko wodniste (jak w jajku na miękko).
5.Wyjmij przekąski z piekarnika, posyp każdą z kanapek odrobiną soli morskiej i przyozdób gałązką koperku. Podawaj ciepłe do zjedzenia.
- 12 kanapek bagietki o grubości ok 1.5 cm, pokrojone po przekątnej
- 12 jaj przepiórczych
- starty ser Havarti
- 2 łyżki masła
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- gruba sól morska
- świeże gałązki kopru, do dekoracji