Przepiórcze jajko sadzone na bagietce

Przepiórcze jajko sadzone na bagietce

Świetna przekąska lub przystawka z sadzonego jajka przepiórczego na bagietce, zapiekanej z serem. Coś pysznego dla każdego.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 200°C i ustaw blachę na środku piekarnika. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

2.Użyj ostrego noża, aby wyciąć na środku każdej kanapki 2 lub 3 centymetrowe okrągłe dziury. Posmaruj masłem obie strony bagietki. Ułóż kromki na blasze do pieczenia i lekko podpiecz w piekarniku przez 3 do 4 minut.

3.Wsyp trochę startego sera Havarti do każdego z otworów w kromkach. Następnie do każdego otworu wbij po 1 jajku przepiórczym. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Równomiernie posyp kromki serem.

4.Piecz 5 do 7 minut, aż ser się rozpuści, a białka jajek stwardnieją, ale żółtka będą nadal lekko wodniste (jak w jajku na miękko).

5.Wyjmij przekąski z piekarnika, posyp każdą z kanapek odrobiną soli morskiej i przyozdób gałązką koperku. Podawaj ciepłe do zjedzenia.


Składniki
  • 12 kanapek bagietki o grubości ok 1.5 cm, pokrojone po przekątnej
  • 12 jaj przepiórczych
  • starty ser Havarti
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • gruba sól morska
  • świeże gałązki kopru, do dekoracji
"Książki kucharskie powinny podlegać cenzurze." Stanisław Jerzy Lec