Sos ogórkowo-jogurtowy
Ten bogaty w smak sos jest idealnym dodatkiem do różnego rodzaju burgerów oraz dań z grilla.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Wymieszaj ogórek, cebulę i 1 łyżeczkę soli w misce. Pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej 20 minut. Odcedź płyn i opłucz warzywa, aby usunąć nadmiar soli.
2.W małej misce wymieszaj ogórek i cebulę z jogurtem, kolendrą, odrobiną cukru i szczyptą pieprzu cayenne. Wymieszaj i odstaw na 30 minut. Dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu cayenne.
Składniki
- 1/2 szklanki obranego, posiekanego i pokrojonego w drobną kostkę ogórka
- 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 1/2 szklanki zwykłego pełnego mleka lub jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu, najlepiej greckiego
- 2 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry
- szczypta cukru
- pieprz cayenne
- sól