Sos ogórkowo-jogurtowy

Sos ogórkowo-jogurtowy

Ten bogaty w smak sos jest idealnym dodatkiem do różnego rodzaju burgerów oraz dań z grilla.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Wymieszaj ogórek, cebulę i 1 łyżeczkę soli w misce. Pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej 20 minut. Odcedź płyn i opłucz warzywa, aby usunąć nadmiar soli.

2.W małej misce wymieszaj ogórek i cebulę z jogurtem, kolendrą, odrobiną cukru i szczyptą pieprzu cayenne. Wymieszaj i odstaw na 30 minut. Dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu cayenne.


Składniki
  • 1/2 szklanki obranego, posiekanego i pokrojonego w drobną kostkę ogórka
  • 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 1/2 szklanki zwykłego pełnego mleka lub jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu, najlepiej greckiego
  • 2 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry
  • szczypta cukru
  • pieprz cayenne
  • sól
"Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle." Salvador Dali