Ostry sos BBQ z musztardą i bourbonem

Ostry sos BBQ z musztardą i bourbonem

Sos BBQ w stylu amerykańskiem. Świetny dodatek do dań z grilla.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W średnim rondelku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez 5 minut, często mieszając, aż zmiękną i zaczną się złocić.

2.Zmniejsz ogień i dodaj ocet, burbon, ostry sos, sos Worcestershire i sos sojowy. Zwiększ ogień do średniego i zagotuj. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż objętość zmniejszy się o połowę, od 6 do 7 minut.

3.Zdejmij rondel z ognia i pozostaw na 30 minut. Następnie dokładnie wymieszaj musztardy, miód, ketchup, melasę, sól i skórkę z cytryny.


Dodatkowe wskazówki:

Sos przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce do 2 tygodni.

Składniki
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1/2 szklanka octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki burbona lub whisky
  • 2 łyżki ostrego sosu (np. Texas Pete)
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 szklanka żółtej musztardy
  • 1 łyżka pełnoziarnistej musztardy Dijon
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki melasy
  • 1 łyżeczka soli
  • drobno starta skórka z 1 cytryny
"Człowiek jest tym, co zje." Ludwig Feuerbach