Ostry sos BBQ z musztardą i bourbonem
Sos BBQ w stylu amerykańskiem. Świetny dodatek do dań z grilla.
1.W średnim rondelku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez 5 minut, często mieszając, aż zmiękną i zaczną się złocić.
2.Zmniejsz ogień i dodaj ocet, burbon, ostry sos, sos Worcestershire i sos sojowy. Zwiększ ogień do średniego i zagotuj. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż objętość zmniejszy się o połowę, od 6 do 7 minut.
3.Zdejmij rondel z ognia i pozostaw na 30 minut. Następnie dokładnie wymieszaj musztardy, miód, ketchup, melasę, sól i skórkę z cytryny.
Sos przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce do 2 tygodni.
- 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- 1/2 szklanka octu jabłkowego
- 1/4 szklanki burbona lub whisky
- 2 łyżki ostrego sosu (np. Texas Pete)
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 szklanka żółtej musztardy
- 1 łyżka pełnoziarnistej musztardy Dijon
- 1/4 szklanki miodu
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki melasy
- 1 łyżeczka soli
- drobno starta skórka z 1 cytryny