Makaron farfalle z grillowanym kurczakiem i ziołami

Makaron farfalle z grillowanym kurczakiem i ziołami

Oryginalna sałatka makaronowa w stylu włoskim, z ziołami oraz grillowanym kurczakiem, skropiona sokiem z cytryny.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Wsyp makaron farfalle i gotuj do al dente, 10 do 12 min. Makaron odcedzić, dodaj 1 łyżkę oliwy, wymieszaj i odłóż do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki.

2.Podgrzej patelnię grillową lub grill. Posmaruj piersi kurczaka 1 łyżką stołową. oliwy z oliwek. Grilluj mięso na złoty kolor z jednej strony, 4 do 5 min. Piersi obróć, dopraw solą i pieprzem i grilluj dalej, aż się zarumienią i będą upieczone przez kolejne 6-8 min. Ostudzić kurczaka, a następnie pokroić go po przekątnej w plastry. Odłóż na bok.

3.W dużej misce wymieszaj pozostałe 8 łyżek oliwy z oliwek z sokiem z cytryny, czosnkiem i kminkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wsyp makaron farfalle, pokrojonego kurczaka, pietruszkę, kolendrę, bazylię, miętę i rukolę i dobrze wymieszaj. W razie poytzeby jeszcze raz dopraw do smaku solą i pieprzem.

4.Sałatkę podawaj udekorowaną ćwiartkami cytryny.


Składniki
  • 340g makaronu farfalle
  • 2 duże piersi z kurczaka bez kości i skóry
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 7 łyżek świeżego soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku, zmielony
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/4 szklanki świeżej natki pietruszki
  • 1 szklanka świeżych gałązek kolendry
  • 1/2 szklanki świeżych liście bazylii
  • 1/4 szklanki świeżych liści mięty
  • 1 szklanka świeżej rukoli (usunięte twarde szypułki)
  • 1 i 1/2 cytryny, pokrojonej w ćwiartki
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"W czasie uczty nie opowiadaj, jak należy jeść, lecz jedz, jak należy." Epiktet