Makaron farfalle z grillowanym kurczakiem i ziołami
Oryginalna sałatka makaronowa w stylu włoskim, z ziołami oraz grillowanym kurczakiem, skropiona sokiem z cytryny.
1.W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Wsyp makaron farfalle i gotuj do al dente, 10 do 12 min. Makaron odcedzić, dodaj 1 łyżkę oliwy, wymieszaj i odłóż do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki.
2.Podgrzej patelnię grillową lub grill. Posmaruj piersi kurczaka 1 łyżką stołową. oliwy z oliwek. Grilluj mięso na złoty kolor z jednej strony, 4 do 5 min. Piersi obróć, dopraw solą i pieprzem i grilluj dalej, aż się zarumienią i będą upieczone przez kolejne 6-8 min. Ostudzić kurczaka, a następnie pokroić go po przekątnej w plastry. Odłóż na bok.
3.W dużej misce wymieszaj pozostałe 8 łyżek oliwy z oliwek z sokiem z cytryny, czosnkiem i kminkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wsyp makaron farfalle, pokrojonego kurczaka, pietruszkę, kolendrę, bazylię, miętę i rukolę i dobrze wymieszaj. W razie poytzeby jeszcze raz dopraw do smaku solą i pieprzem.
4.Sałatkę podawaj udekorowaną ćwiartkami cytryny.
- 340g makaronu farfalle
- 2 duże piersi z kurczaka bez kości i skóry
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- 7 łyżek świeżego soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku, zmielony
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/4 szklanki świeżej natki pietruszki
- 1 szklanka świeżych gałązek kolendry
- 1/2 szklanki świeżych liście bazylii
- 1/4 szklanki świeżych liści mięty
- 1 szklanka świeżej rukoli (usunięte twarde szypułki)
- 1 i 1/2 cytryny, pokrojonej w ćwiartki
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól