Smażone kulki z koziego sera

Smażone kulki z koziego sera

Pyszna przekąska prosto z Grecji. Smażone kulki serowe w panierce, podawane z miodem i pistacjami. Warto spróbować.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Pokrój kozi ser na 16 kawałków i zroluj każdy kawałek w kulkę. Kulki włóż do zamrażalki na około 10 minut, aż staną się twarde. Uważaj żeby kulki się nie stykały.

2.W misce wymieszaj jajko z wodą gazowaną. Stopniowo wsypuj i mieszaj mąkę oraz skrobię kukurydzianą. Dopraw solą. Do płytkiej miski wsyp panko.

3.Zanurz kulki z koziego sera w cieście jajecznym, a następnie obtocz je w panko. Czynność tą wykonaj dwa razy dla każdej kulki. Umieść je z powrotem w zamrażalce, tak aby się nie stykały, i zostaw na około 15 minut, aż będą twarde.

4.W dużym rondlu rozgrzej olej. Ilość oleju powinna być na tyle duża żeby pokryła całą kulkę. Smaż kulki serowe partiami na dużym ogniu, aż będą złociste i chrupiące, około 2 minut każdą. Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż kulki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i dopraw solą.

5.Przełóż kulki serowe na półmisek, skrop miodem i posyp pistacjami oraz pieprzem. Podawaj na gorąco.


Składniki
  • 300g świeżego koziego sera
  • olej rzepakowy, do smażenia
  • 1 duże jajko, lekko ubite
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 3 filiżanki panko (japońska bułka tarta)
  • sól
  • miód
  • posiekane prażone pistacje
  • świeżo zmielony pieprz
"Tylko jedząc doskonałe potrawy, jesteś w stanie takie przygotować." Jiro Ono