Skrzydełka kurczaka z pikantnym sosem na bazie kolendry
Przepis na wyśmienite smażone skrzydełka z ostrym sosem przygotowanym na bazie kolendry, papryczki chili i czosnku. Fajny pomysł na sycące przekąski.
1.Zmiksuj łodygi kolendry, skórkę z limonki, sok, Worcestershire, papryczkę chili, czosnek, 3/4 łyżeczki soli i pieprzu w blenderze na gładką masę. Przy włączonym silniku dolej roztopione masło, miksując, aż się połączy. Przelej sos do dużej miski.
2.Osusz skrzydełka z kurczaka, następnie przekrój je w stawie na połówki i dopraw pozostałą 1 łyżeczką soli.
3.Rozgrzej olej w garnku lub głębokiej patelni do 200°C. Smaż skrzydełka w 2 lub 3 partiach, od czasu do czasu obracając, aż będą usmażone, a skórka zmieni się w złotą - około 8 minut na partię.
4.Szczypcami lub łyżką cedzakową przenieś skrzydełka na talerz do serwowania i posyp liśćmi kolendry. Skrzydełka podawaj z przygotowanym wcześniej sosem.
- 1,4kg skrzydełek z kurczaka
- 1/3 szklanki posiekanych łodyg kolendry
- 1 i 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z limonki
- 3 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki sos Worcestershire
- 1 ostra zielona papryczka chili, posiekana
- 1 duży ząbek czosnku, posiekany
- 1 i 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżki niesolonego masła, roztopionego
- ok. 4 szklanki oleju roślinnego do smażenia
- liście kolendry