Skrzydełka kurczaka z pikantnym sosem na bazie kolendry

Skrzydełka kurczaka z pikantnym sosem na bazie kolendry

Przepis na wyśmienite smażone skrzydełka z ostrym sosem przygotowanym na bazie kolendry, papryczki chili i czosnku. Fajny pomysł na sycące przekąski.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Zmiksuj łodygi kolendry, skórkę z limonki, sok, Worcestershire, papryczkę chili, czosnek, 3/4 łyżeczki soli i pieprzu w blenderze na gładką masę. Przy włączonym silniku dolej roztopione masło, miksując, aż się połączy. Przelej sos do dużej miski.

2.Osusz skrzydełka z kurczaka, następnie przekrój je w stawie na połówki i dopraw pozostałą 1 łyżeczką soli.

3.Rozgrzej olej w garnku lub głębokiej patelni do 200°C. Smaż skrzydełka w 2 lub 3 partiach, od czasu do czasu obracając, aż będą usmażone, a skórka zmieni się w złotą - około 8 minut na partię.

4.Szczypcami lub łyżką cedzakową przenieś skrzydełka na talerz do serwowania i posyp liśćmi kolendry. Skrzydełka podawaj z przygotowanym wcześniej sosem.


Składniki
  • 1,4kg skrzydełek z kurczaka
  • 1/3 szklanki posiekanych łodyg kolendry
  • 1 i 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z limonki
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sos Worcestershire
  • 1 ostra zielona papryczka chili, posiekana
  • 1 duży ząbek czosnku, posiekany
  • 1 i 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżki niesolonego masła, roztopionego
  • ok. 4 szklanki oleju roślinnego do smażenia
  • liście kolendry
"Przyjemność brzucha jest podstawą i korzeniem wszelkiego dobra." Epikur