Krakersy sezamowe
Pyszna przekąska w postaci słonych krakersów sezamowych. Świetny dodatek do na przyjęcia lub podczas oglądania TV.
1.Wymieszaj dokładnie mąkę, sól i pieprz w robocie kuchennym. Dodaj kawałki masła i mieszaj, aż ciasto będzie przypominało grube okruchy. Wymieszaj żółtko i musztardę widelcem i dodaj do mąki. Mieszaj ciasto, aż okruchy zaczynają się zlepiać. Dodaj nasiona sezamu i bardzo dokładnie wmieszaj w ciasto.
2.Wyjmij ciasto z robota kuchennego i wyrabiaj dłońmi, tak jak się wyrabia ciasto do pierogów. Gdy ciasto będzie dobrze wygniecione, uformuj z niego tubę o średnicy ok 3 cm. Zawiń ciasto w folę i odstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej do następnego dnia.
3.Wyjmij ciasto z lodówki. Za pomocą ostrego noża pokrój je na plasterki o grubości 5-6mm.
4.Rozgrzej piekarnik do ok. 190°C. Wyłóż papierem do pieczenia dużą blachę. Ułóż plasterki na blasze w odstępach, tak żeby się nie stykały. Piecz około 14 - 18 minut, na średnio złoty kolor (zwłaszcza wokół brzegów i na spodzie). W razie potrzeby obróć blachę, tak aby uzyskać równomierne pieczenie.
5.Po wyjęciu krakersów z piekarnika, jeżeli chcesz, posyp je odrobiną soli. Po ostygnięciu podawaj do zjedzenia.
Krakersy przechowuj w hermetycznym pojemniku.
- 1.5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli kuchennej
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego (grubo mielonego)
- 1/2 szklanki masła (schłodzone)
- 1 duże żółtko
- 1 łyżka stołowa ostrej musztardy Dijon
- 2 łyżki prażonego ziarna sezamu
- sól do posypania (opcjonalnie)