Kanapki z polędwicą wołową i sosem

Kanapki z polędwicą wołową i sosem

Przepyszna mięsna kanapka z delikatną polędwiczką wołową i świetnym sosem na bazie bulionu i wina z grzybkami shiitake.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Na dużej, głębokiej patelni rozpuść 4 łyżki masła. Dodaj jedną trzecią zmielonego czosnku oraz posiekane szalotki i smaż na umiarkowanie dużym ogniu przez 1 minutę.

2.Dodaj grzybki shiitakes i smaż kolejne 2 minuty, aż grzybki lekko zmiękną. Dodaj chili w proszku, tymianek i 1 łyżeczkę pieprzu, smaż na umiarkowanym ogniu około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż shiitake zaczną brązowieć.

3.Wlej bulion, wino i sos sojowy, zagotuj. Gotuj przez około 40 minut, aż płyn zredukuje się do około 1 szklanki. Dodaj zawiesinę skrobi kukurydzianej i wymieszaj. Gotuj, mieszając, aż sos lekko zgęstnieje, około 2 minut. Dopraw z solą i zostaw na bardzo małym ogniu tak, aby sos nie zrobił się zimny.

4.Rozgrzej piekarnik. Pokrój bagietki na 3 części i a następnie przekrój wzdłuż, uważając, aby nie przeciąć ich do końca.

5.W małym rondelku rozpuść 4 łyżki masła. Dodaj pozostały posiekany czosnek i smaż na małym ogniu, około 4 minut. Posmaruj bagietki masłem czosnkowym i posyp lekko solą.

6.Wstaw do piekarnika i piecz przekrojoną stroną do góry, aż bagietki nabiorą złocisty kolor.

7.Rozgrzej patelnię grillową. Plasterki polędwicy posmaruj oliwą, dopraw solą i pieprzem. Smaż mięso partiami na dużym ogniu, obracając raz, aż będzie średnio wysmażone.

8.Zanurz mięso w sosie grzybowym i ułóż na bagietkach. Nałóż sos grzybowy na wierzch mięsa, zamknij kanapki i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • masło
  • 6 ząbków czosnku, posiekane na drobno
  • 4 szalotki, posiekane
  • 600g grzybów shiitake, bez łodyg, z kapeluszami, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 i 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • grubo zmielony czarny pieprz
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody
  • sól
  • 2 bagietki
  • 900g filetu mignon, pokrojone w plastry o grubości 1,5 cm
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, do posmarowania
"Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle." Salvador Dali