Kanapka z grillowanym stekiem i rukwią wodną
Super kanapka z grillowaną wołowiną, zdrowymi warzywami i wyrazistym sosem vinegrett. Świetny pomysł na grilla.
1.Przygotuj grill na gaz lub węgiel drzewny. Stek obficie dopraw solą i pieprzem.
2.Połóż plastry pomidora na talerz, posyp 1/2 łyżeczki soli i odstaw.
3.Wymieszaj ocet, musztardę oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj posiekane korniszony i szalotkę, dopraw 1/4 łyżeczki soli i pieprzu.
4.Grilluj stek od 2 do 4 minut z każdej strony (powinien być średnio wysmażony). Przełóż stek na deskę do krojenia i odstaw na co najmniej 5 minut.
5.W międzyczasie przekrój ciabattę wzdłuż. Posmaruj każdą połówkę oliwą i lekko posyp solą. Grilluj stroną do dołu, aż się delikatni zarumieni. Dolną połowę wyłóż serem i umieść z powrotem na grillu, stroną z serem do góry. Grilluj, aż ser zacznie się topić, a zewnętrzna część chleba zostanie przypieczona.
6.Wrzuć rukiew z połową dressingu do miseczki i wymieszaj.
7.Stek pokrój w cienkie plasterki i dopraw solą i pieprzem. Ułóż stek na serze, polej resztę dressingu na stek i połóż plastry pomidora, rukiew wodną, a na końcu przykryj drugą połówką pieczywa. Pokrój i podawaj.
Możesz zastąpić rukiew dowolną inną zieleniną, np. szpinakiem, sałatą rzymską lub rukolą.
- ok. 0.5kg steku z łopatki lub polędwicy wołowej
- 1 duży bochenek ciabatty
- 1 duży pomidor, pokrojony w cienkie plasterki
- 85g rukwi wodnej, grube łodygi wyrzucone
- 120g pokrojonego sera podpuszczkowego (np. Munster)
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- oliwa z oliwek
- 1/4 szklanki posiekanych korniszonów
- 2 łyżki drobno posiekanej szalotki
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz