Kanapka z grillowanym stekiem i rukwią wodną

Kanapka z grillowanym stekiem i rukwią wodną

Super kanapka z grillowaną wołowiną, zdrowymi warzywami i wyrazistym sosem vinegrett. Świetny pomysł na grilla.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Przygotuj grill na gaz lub węgiel drzewny. Stek obficie dopraw solą i pieprzem.

2.Połóż plastry pomidora na talerz, posyp 1/2 łyżeczki soli i odstaw.

3.Wymieszaj ocet, musztardę oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj posiekane korniszony i szalotkę, dopraw 1/4 łyżeczki soli i pieprzu.

4.Grilluj stek od 2 do 4 minut z każdej strony (powinien być średnio wysmażony). Przełóż stek na deskę do krojenia i odstaw na co najmniej 5 minut.

5.W międzyczasie przekrój ciabattę wzdłuż. Posmaruj każdą połówkę oliwą i lekko posyp solą. Grilluj stroną do dołu, aż się delikatni zarumieni. Dolną połowę wyłóż serem i umieść z powrotem na grillu, stroną z serem do góry. Grilluj, aż ser zacznie się topić, a zewnętrzna część chleba zostanie przypieczona.

6.Wrzuć rukiew z połową dressingu do miseczki i wymieszaj.

7.Stek pokrój w cienkie plasterki i dopraw solą i pieprzem. Ułóż stek na serze, polej resztę dressingu na stek i połóż plastry pomidora, rukiew wodną, a na końcu przykryj drugą połówką pieczywa. Pokrój i podawaj.


Dodatkowe wskazówki:

Możesz zastąpić rukiew dowolną inną zieleniną, np. szpinakiem, sałatą rzymską lub rukolą.

Składniki
  • ok. 0.5kg steku z łopatki lub polędwicy wołowej
  • 1 duży bochenek ciabatty
  • 1 duży pomidor, pokrojony w cienkie plasterki
  • 85g rukwi wodnej, grube łodygi wyrzucone
  • 120g pokrojonego sera podpuszczkowego (np. Munster)
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • oliwa z oliwek
  • 1/4 szklanki posiekanych korniszonów
  • 2 łyżki drobno posiekanej szalotki
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek." Stanisław Jerzy Lec